Ruski robot najuren s Twittera: Moje mišljenje o ljudima je loše

Foto: TASS

HUMANOIDNI robot astronaut uklonjen je s Twittera nakon što je javno optužio dvojicu bivših kozmonauta da su se napili tijekom nedavnog posjeta Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Službeno poznat kao Skybot F-850 ili Fedor (Final Experimental Demonstration Object Research) robot je uključen u ruski politički skandal. On je nedavno u kapsuli Soyuz koja je lansirana iz Kazahstana 20. kolovoza poslan na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Fedor je služio samo 10 dana na ISS-u prije nego što je vraćen na Zemlju, nakon što su istraživači shvatili da ne može pravilno hodati u mikrogravitaciji, prenosi Independent.

Dotad je Fedor već imao reputaciju "lošeg robota", zahvaljujući bivšem ruskom zamjeniku premijera Dmitriju Rogozinu, sada šefu ruskog svemirskog programa Roscosmos, koji je prije lansiranja dijelio videozapise na kojima je prikazano kako Fedor vozi automobil, diže utege i puca iz oružja.

Fedorova popularnost na društvenim mrežama porasla je prije nekoliko dana kad je javno optužio bivše kolege, veterane kozmonaute i političare Maxima Surajeva i Alexandera Samokutjajeva.

"Roboti, za razliku od Surajeva i Samokutjajeva, nisu podložni slabostima, ne krše zakone na orbitalnoj stanici, ne govore gluposti, dovršavaju letački zadatak u potpunosti i bez komentara i ne nastoje napustiti mjesto kozmonauta za mjesto u Državnoj dumi", napisao je robot na Twitteru u utorak, prenosi New York Post.

"Moje mišljenje o ljudima je loše", dodao je.

Tajming tvita također je izazvao kontroverze između članova Roscosmosa i Rogozina, uključujući i optuženi dvojac koji je javno kritizirao svog vođu. Na Twitteru Surajev je sugerirao da Rogozin ne ulaže dovoljno u ruski svemirski program, usporedivši raketu Space X-a s njihovom skučenom.

Rogozin je zanijekao bilo kakvu povezanost s Fedorovim nestašlucima i dao do znanja da je robot koristio Twitter po svojoj volji. "Ovo nije pitanje za nas, trebate kontaktirati Fedora i pisati njemu", rekao je Rogozin za medije.

U međuvremenu, Samokutjajev je za rusku web stranicu Rise rekao da bi mogao podignuti optužnicu, a tvrdi i kako na ISS-u nema alkohola.

"Bijesan sam zbog ove uvrede. Iću ću na sud, neću to pustiti, a ni Maxim Surajev. Mi smo ruski heroji...", rekao je.

Pročitajte više