S 94 godine preminuo Milan Kundera

Foto: Profimedia

Čuveni češki pisac Milan Kundera preminuo je s 94 godine, izvijestili su češki mediji.

Kundera je od 1975. godine, kada je emigrirao iz Češke, živio u Francuskoj. Njegova najpoznatija djela su romani Nepodnošljiva lakoća postojanja i Šala.

Rođen je u Brnu 1. travnja 1929. godine. Otac mu je bio muzikolog i pijanist. Milan je od oca naučio svirati glasovir pa je upisao studij muzikologije i kompozicije. Muzikološki utjecaji i referencije brojni su u njegovom književnom opusu.

U Pragu je studirao književnost i estetiku, no nakon dva semestra prešao je na prašku filmsku akademiju, gdje je slušao predavanja iz režije i scenaristike. Nakon što je 1952. godine diplomirao, ondje je počeo predavati svjetsku književnost. 

Komunistička vlast mu oduzela državljanstvo

Pripadao je generaciji mladih Čeha na koju su znatno utjecala iskustva Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije pa se kao mladić 1948. pridružio vladajućoj Čehoslovačkoj komunističkoj partiji.

1950. on i još jedan češki pisac Jan Trefulka bili su isključeni iz partije zbog "antipartijske djelatnosti". Obojica su književno obradila taj incident - Kunderu je on nadahnuo za glavnu temu romana Šala (1967.). Ponovno je primljen u Komunističku partiju 1956., da bi naposljetku drugi put iz nje bio isključen 1970. 

S drugim češkim umjetnicima i književnicima angažirao se u Praškom proljeću 1968., kratkom razdoblju reformističkog optimizma koje je ugušila sovjetska invazija Čehoslovačke u kolovozu iste godine. Javno je polemizirao o reformi češkog komunizma, no naposljetku je napustio Češku i odselio se u Francusku 1975. 

Komunistička vlast oduzela mu je državljanstvo 1979. i zabranila njegove knjige. Dogodilo se to nakon što je u Francuskoj objavljena njegova Knjiga smijeha i zaborava. U toj knjizi Kundera tadašnjeg čehoslovačkog predsjednika Gustava Husaka naziva "predsjednikom zaborava". Od tada se gotovo nije ni vraćao u domovinu, čak ni nakon pada željezne zavjese.

Počeo je objavljivati 1953. godine. Pisao je i na češkom i na francuskom jeziku. Zadnje je romane napisao na francuskom. Uz Bohumila Hrabala, u inozemstvu je bio najpopularniji suvremeni češki pisac.

Po njegovoj Nepodnošljivoj lakoći postojanja snimljen je i film s Juliette Binoche i Danielom Day Lewisom u glavnim ulogama.

Pročitajte više