Schwarzeneggeru naštetile optužbe, ali i dalje vodi

SAMO dan prije dvostrukog glasanja o guverneru Kalifornije pokazalo se da su optužbe za seksualno zlostavljanje žena naštetile zvijezdi akcijskih filmova Arnoldu Schwarzeneggeru, ali ne dovoljno da radikalno umanje njegove izglede da postane novi guverner najbogatije američke savezne države.

Republikanac Arnold Schwarzenegger i dalje vodi u istraživanjima javnoga mišljenja iako mu je potpora opala nakon optužbi da je seksualno zlostavljao žene.

Istraživanje Knight-Ridder/NBC objavljeno u nedjelju pokazalo je da 54 posto vjerojatnih birača još uvijek želi prijevremno smijeniti kalifornijskog guvernera Graya Davisa, dok se 41 posto njih tome protivi.

Među 135 kandidata koji žele zamijeniti Davisa, ako u utorak 7. listopada bude smijenjen, Schwarzenegger je dobio potporu 37 posto, a demokrat Cruz Bustamante 29 posto.

U istraživanju provedenom prošlog tjedna prije objavljivanja optužbi za seksualno zlostavljanje žena, 57 posto birača je bilo za Davisov opoziv, a razmak između Schwarzeneggera i Bustamantea bio je veći, 10 posto. Glumac je tada dobio 36 posto, a Bustamante 26 posto glasova.

Kalifornijski birači će u utorak na dvostupanjskom glasovanju o povjerenju prvo odgovoriti na pitanje žele li smijeniti Davisa, a potom se opredijeliti za zamjenu među 135 kandidata.

Los Angeles Times je u nedjelju objavio da su se još četiri žene javile s pričom o tome kako ih je Schwarzenegger hvatao za grudi i stražnjicu u navodnim incidentima između 1979. i 2000., čime se ukupni broj žena koje su optužile glumca za slično ponašanje popeo na 15.

Iz Schwarzeneggerovog izbornog stožera tvrde da se radi o dobro tempiranom napadu demokratskog guvernera Davisa, suočenog s vjerojatnom smjenom zbog teškog stanja kalifornijskog gospodarstva i problema u opskrbi električnom energijom najnapučenije i najbogatije američke savezne države.

Davis je u nedjelju rekao CNN-u da su optužbe, ako su istinite, veoma zabrinjavajuće. "Govorimo o ozbiljnom zlostavljanju 15 žena među kojima bi neki slučajevi mogli biti kriminal", rekao je on.

Schwarzenegger je prošloga tjedna rekao kako je većina navoda naprosto neistinita, ali je priznao da se u prošlosti "loše ponašao" prema ženama, mada je tada to smatrao igrom, i ispričao se onima koje je možda uvrijedio.

U razgovoru za televiziju ABC glumac je rekao se ne sjeća onoga što se događalo prije dvadesetak godina i zato ne može odgovoriti na konkretne navode. "Ali neke od tih stvari naliče meni", dodao je ipak.

Schwarzenegger je također izjavio da nikada ranije nijedna žena nije prigovorila. "Sada, iznenada, tri ili četiri dana prije izbora, sve te žene žele ispriku. Nije li to čudno?", upitao se.

Otprilike tisuću ljudi otkazalo je pretplatu na Los Angeles Times zbog, kako navode, sudjelovanja u prljavoj političkoj igri protiv Arnolda Schwarzeneggera.

Rođeni Austrijanac, sada naturalizirani Amerikanac, Schwarzenegger se morao nositi i s optužbama da je hvalio Hitlera u razgovorima sa filmskim producentom Georgeom Butlerom koji je ponudio svoju knjigu o glumčevim stajalištima. Glumac je zanijekao te optužbe rekavši da za Hitlera osjeća samo prezir.

Osnivač Centra Simon Wiesenthal u Americi, rabin Marvin Hier, kazao je da Schwarzenegger, kojega poznaje 24 godine, nije nikada "pokazao zadrtost i antisemitizam. Naprotiv, zauzimao se za toleranciju", rekao je on.

Inače, Schwarzenegger je prikupio milijune dolara za taj Centar.

Pročitajte više