Sedam Porina Cubismu, četiri Gabi, tri Oliveru

SEDAM Porina osvojio je Cubismo za album "Junglesalsa", Gabi Novak pripala su četiri kristalna kipića, dok je Oliver Dragojević dobio tri.

Upravni odbor "Porina" dodijelio je tri posebne nagrade. "Porina" za životno djelo primio je jazz glazbenik Boško Petrović; "Porin" za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi dodijeljen je opernoj prvakinji Ruži Pospiš Baldani, a "Porin" za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji novinaru Draženu Vrdoljaku.

U ovogodišnjem, desetom ciklusu "Porina" sudjelovalo je 48 nakladnika s 821 prijavom u 42 kategorije, a o najboljima tijekom 2002. pismenim je putem odlučivalo 1000 glasača - skladatelja, urednika, producenata, izvođača, kritičara i muzikologa.

Skladba "Trag u beskraju" autora Biagia Antonaccija i Danijela Načinovića u izvedbi Olivera Dragojevića i produkciji Diega Michelona osvojila je "Porina" za hit godine. "Porina" za album godine "Pjesma je moj život" primili su Gabi Novak i producenti Miro Vidović i Matija Dedić. Pjesma godine je skladba "Sve bi da za nju " autora Vjekoslava Dimtera u izvedbi Olivera Dragojevića. Najbolji novi izvođač je Edo Maajka.

"Porin" za najbolji album ili skladbu za kazalište, film i TV dodijeljen je autorima Juri Ferini, Pavlu Miholjeviću i Bojanu Gaćini za "Fine mrtve djevojke". Najbolji album za djecu je "Djeca nose svjetove na dlanu" raznih izvođača. Inozemni hit godine je skladba "Feel" Robbiea Williamsa.

U posebnim glazbenim područjima "Porina" za najbolji pop-rock i rock album "Ararita" primili su izvođač Lvky i producent Željko Brodarić, a "Porina" za najbolji album pop i zabavne glazbe "Pjesma je život moj" dobili su Gabi Novak i producenti Miro Vidović i Matija Dedić. Gabi Novak nagrađena je i za najbolju žensku vokalnu izvedbu na istome albumu. Najbolji je muški vokalni izvođač, pak, Oliver Dragojević za izvedbu skladbi na albumu "Trag u beskraju".

Najbolje izvedena jazz skladba je "I love you Z.J.Q" u izvedbi Boška Petrovića. "Na zelenom travniki" u izvedbi Ansambla Lado najbolji je album folklorne glazbe, dok je "Porina" za najbolji solističku ili komornu izvedbu klasične glazbe primila Dunja Vejzović za album "Dunja Vejzović u Zagrebu". Najboljim albumom alternativne rock glazbe proglašen je "Amen" izvođača i producenta El Bahatteeja.

Diskografsku nagradu "Porin" utemeljili su Hrvatska diskografska udruga, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatsko društvo skladatelja, a nazvana je po prvoj hrvatskoj operi, "Porinu" Vatroslava Lisinskog.

Dani hrvatske televizije održani su u natkrivenom prostoru opatijske Ljetne pozornice. Ravnatelj HRT-a Mirko Galić kazao je danas na konferenciji za novinare da je ta manifestacija posve uspjela te da bi u Opatiji trebalo što skorije izgraditi višenamjensku dvoranu za takve i slične priredbe.

Pročitajte više