Sjeverna Makedonija ostavlja bez daha, evo što sve morate vidjeti

Foto: Promo

NASLANJAJUĆI se na bogatu povijest i kulturu Balkanskog poluotoka, Sjeverna Makedonija izranja kao jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta u regiji. Smještena na raskrižju Istoka i Zapada, ova zemlja oduševljava posjetitelje svojim raznolikim znamenitostima, zadivljujućim krajolicima i gostoljubivošću svojih stanovnika.

Sjeverna Makedonija ima dugu i bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Ovaj povijesni teritorij bio je dom raznih civilizacija, a svaka od kultura ostavila je svoj pečat obogaćujući kulturnu baštinu i arhitekturu, što se može vidjeti širom zemlje.

Jezero nastalo prije ledenog doba

Jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija u Sjevernoj Makedoniji je Ohridsko jezero. Nastalo je prije ledenog doba i u svojim vodama čuva nekoliko endemskih vrsta. Zbog posebnosti ovo je jezero, s gradom Ohridom, proglašeno svjetskom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a.

Nedaleko od Ohrida nalazi se selo Kaneo u kojem je smještena crkva Sveti Jovan Kaneo, na hridi iznad jezera s kojeg se pruža divan pogled. Zbog mnogobrojnih crkava, Ohrid se još naziva i Balkanskim Jeruzalemom pa možete napraviti selekciju onih koje vas najviše zanimaju i istražiti bogatu religijsku povijest ovoga kraja. 

Možete posjetiti i antičko ohridsko kazalište koje je građeno 200-tinjak godina prije Krista, a u rimsko se doba koristilo kao arena za gladijatorske borbe. Danas se ono koristi kao jedna od lokacija Ohridskog ljetnog festivala, koji također vrijedi posjetiti.

Posjetite jedini makedonski otok

Nacionalni park Galičica smješten je u jugozapadnom dijelu Makedonije i dio je istoimene planine. Iz ovog nacionalnog parka pruža se divan pogled na Ohridsko i Prespansko jezero, a park je i dom 26 endemskih životinjskih vrsta, 1644 vrste leptira i čak 11 biljnih vrsta koje rastu isključivo na ovom području. Ovdje se možete popeti na Magaro, najviši vrh Galičice, a putem možete vidjeti i cirkove, geomorfološke fenomene koji svjedoče o zadnjem ledenom dobu.

U blizini se nalazi i Prespansko jezero u kojem se nalazi i jedini makedonski otok - Golem grad. Otok je prirodna rijetkost i rezervat rijetkih biljaka, a poznat je i kao Zmijski otok jer obiluje vodenim zmijama i poskocima. Otoku možete prići brodom s dva mjesta na kojima se nalaze plaže i pukotine u stijenama. 

Foto: Promo

Kanjon koji čuva endemske vrste

Prirodnih ljepota u Sjevernoj Makedoniji ne manjka, a jedno od najpopularnijih mjesta je kanjon Matka. Udaljen je od Skopja oko pola sata vožnje, a do njega možete doći i lokalnim autobusnim linijama ili taksijem.

Ljepote Matke možete istraživati pješice, brodom ili kanuom, iz kojeg možete promatrati razne endemske vrste biljaka i životinja, poput 70 endemskih vrsta leptira koji ovdje žive. Možete osvojiti i neki od mnogobrojnih planinskih vrhova koji okružuju kanjon.

Foto: Promo

Poželite li se rashladiti, posjetite neku od špilja u speleološkom parku koji je dio kanjona. Najpoznatija od njih je špilja Vrelo koja se nalazi 50 metara iznad jezera, a poznata je po tome što se smatra jednom od najdubljih špilja svijeta s procijenjenom dubinom od 330 metara. Radi se o podvodnoj špilji nominiranoj za jedno od sedam novih svjetskih čuda. Na samom ulazu u špilju nalazi se Hala u kojoj se ponekad održavaju koncerti s posebnom akustikom nastalom zbog stalaktita i stalagmita od koje se zvuk odbija.

Što sve nude ostali nacionalni parkovi i prirodni rezervati Sjeverne Makedonije, pogledajte ovdje.

Utočište za avanturiste 

Za ljude koji su više avanturističkog duha, nacionalni parkovi su zasigurno dobar odabir lokacija za posjet, no diljem Sjeverne Makedonije postoje razna mjesta na kojima mogu uživati svi zaljubljenici u pokret. 

Brdski biciklizam postaje sve popularniji u Makedoniji, što ne čudi budući da su im na raspolaganju tisuće off-road terena, dok se među uređenim stazama ističu one u nacionalnim parkovima Galičica i Mavrovo.

Foto: Promo

Zaljubljenicima u planinarenje Sjeverna Makedonija je neizostavna destinacija jer je pretežno planinska zemlja s bogatim prirodnim ljepotama, mnoštvom vrhova koji pozivaju na osvajanje i uživanje u pogledu na modra jezera i okolnu prirodu. Pješačkih i planinarskih staza je zaista mnogo i važno je odabrati one koje odgovaraju vašoj trenutnoj fizičkoj spremi.

Foto: Promo

Možete se okušati i u kajakarenju po jezerima ili u kanjonu Matke na brzacima rijeke Treske, jedrenju i, u toplijim danima, plivanju. Oni hrabriji mogu probati i paragliding koji privlači sve više turista u ove krajeve, koji su zbog svoje geomorfologije jedni od najatraktivnijih u svijetu za ovaj sport.

Doživite bogatu povijest grada na Vardaru

Osim prirodnim ljepotama, Sjeverna Makedonija oduševljava posjetitelje i urbanim sredinama. Glavni grad Skopje, smješten na obali rijeke Vardar, privlači pažnju zanimljivom mješavinom arhitekture i kulture koja je rezultat povijesti duge više od 2 tisuće godina. Grad je poznat po raznolikim stilovima koji uključuju elemente osmanske, bizantske, sovjetske i suvremene arhitekture i dom je raznih spomenika i znamenitosti uključujući Stari grad, Kameni Most i Skopsko Kale, koja je bila utvrda već u rimsko doba.

Foto: Promo

Uz Daut-pašin hamam, još jednu od znamenitosti Skopja, vežu se zanimljive legende jer nikad nije radio u svojoj prvobitno zamišljenoj funkciji. Prema jednoj od njih, zmija otrovnica je ugrizla kćer Daut-paše koji je, nakon što je kći umrla od ugriza, naredio da se hamam zatvori i nikada više ne koristi. Prema drugoj pak legendi, zagrijavanje hamama zahtijevalo je prevelike količine ogrjevnog drva koje nije moglo biti osigurano jer je šuma na planini Vodno bila gotovo uništena pa hamam nikad nije proradio. Danas je hamam pretvoren u galeriju, jednu od mnogobrojnih koje krase Skopje.

Skopje je bogato i kulturnim sadržajima pa se u njemu tako održavaju i glazbene manifestacije Majske operne večeri i Skopsko ljeto, međunarodni festival ulične umjetnosti Baskerfest te Pivolend, manifestacija posvećena pivu.

Okusi Makedonije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim 

Sjeverna Makedonija također je poznata po svojoj bogatoj gastronomiji koja je mješavina mediteranskih, balkanskih i orijentalnih utjecaja pa nemojte propustiti isprobati neka od najpoznatijih makedonskih delicija. Makedonija je poznata po uzgoju kvalitetnog voća i povrća pa probajte neizostavnu šopsku salatu, ajvar, pinđur ili tarator, osvježavajuću hladnu juhu od krastavaca koja se priprema i kao umak.

Jedno od najpopularnijih makedonskih jela je gravče na tavče; grah koji se priprema na poseban način u glinenim posudama i nadaleko je poznat. Makedonci se ponose i ohridskom pastrvom, turlitavom, pastrmajlijom i čorbama koje se rade u nebrojeno puno varijacija. Za aperitiv možete probati i poznate makedonske rakije poput žolte ili mastike, pune neobičnih okusa.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite probati i sireve pošto mnoga mjesta u Makedoniji imaju svoje, jedinstvene recepture domaćih sireva poput kačkavalja ili mladog, bijelog, slanog sira, a odlično se slažu uz poznate makedonske pite i zeljanice. Ljubitelji slatkog će doći na svoje kad na stol stignu kadaife, tulumbe i ravanije, tradicionalne slastice koje zovu na “još samo jedan zalogaj”.

Sjeverna Makedonija, sa svojim jedinstvenim mješavinama povijesti, prirodnih ljepota i kulture, pruža nezaboravna iskustva. Bez obzira jeste li ljubitelj povijesti i kulture, avanturist koji traži prirodne divote ili jednostavno želite uživati u lokalnoj kuhinji i gostoljubivosti, ova zemlja ima nešto za svakoga. Sjeverna Makedonija čeka da je istražite i da vam pokaže svoje skrivene bisere.

Sadržaj donose Index i Macedonia Timeless u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više