Slavni koji su nas napustili u 2023.

Foto: Profimedia/Oscar Abolafia/Everett Collection/Instagram/EPA/Screenshot/YouTube/Antonio Ahel/Petar Glebov/Grgo Jelavic/Ivo Cagalj/Boris Scitar/Davor Puklavec/Hrvoje Jelavic/Miroslav Lelas/Dusko Jaramaz /PIXSELL

2023. GODINA je na izmaku, no neke slavne zvijezde nisu uspjele dočekati njezin kraj i dolazak 2024. godine.

Evo tko nas je sve napustio u prethodnih 12 mjeseci.

Ryan O'Neal

Početkom prosinca preminuo je glumac Ryan O'Neal. Imao je 82 godine.

Ryan se proslavio ulogom u drami Ljubavna priča, koja mu je donijela nominaciju za Oscara. Glumio je i u komedijama Zašto te tata pušta samu?, Mjesec od papira, Kino za groš. Značajne uloge ostvario je i u filmovima Barry Lyndon, Nedostižni most, Oliverova priča (nastavak Ljubavne priče) i Vozač.

Shane MacGowan

Shane MacGowan, pjevač i frontmen grupe The Pogues, umro je 30. studenoga u dobi od 65 godina. Njegova supruga Victoria Mary Clarke potvrdila je za New York Times da je pjevač preminuo od upale pluća.

Osim toga, glazbenik je mjesecima bio u bolnici nakon što mu je dijagnosticiran virusni encefalitis - upala mozga koja može biti opasna po život i koja zahtijeva hitno liječenje. Simptomi uključuju gubitak pokreta i poteškoće u govoru.

Žarko Laušević 

Proslavljeni crnogorski glumac Žarko Laušević umro je 15. studenoga u 63. godini, poslije kraće i teške bolesti. 

Lauševiću je iznimnu popularnost donijela uloga u srpskoj televizijskoj seriji Sivi dom (1984.). Nakon toga uslijedile su druge kultne uloge koje je ostvario u uglavnom srpskim filmovima: Šmeker (1986.), Dogodilo se na današnji dan (1987.), Braća po materi (1988.), Boj na Kosovu (1989.), Kaži zašto me ostavi (1993.), Bolje od bekstva (1993.).

Nenad Cvetko

Početkom listopada preminuo je glumac Nenad Cvetko. Imao je 53 godine. 

Prije dvije godine je slučajno otkrio kvržicu na vratu, a u jednom je trenutku i ostao bez glasa. Nakon toga mu je dijagnosticiran karcinom glave i vrata. Kolege iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika, kazališta Gavelle i Trešnje skupljali su novac za njegovo liječenje.

Angus Cloud

Glumac Angus Cloud preminuo je 31. srpnja zbog slučajnog predoziranja. Imao je samo 25 godina.

"Kao umjetnik, prijatelj, brat i sin, Angus je bio poseban za sve nas na mnogo načina... Jedina utjeha koju imamo je to što znamo da je sada ponovno sa svojim tatom, koji mu je bio najbolji prijatelj. Angus je otvoreno govorio o svojoj borbi s mentalnim zdravljem i nadamo se da njegova smrt može biti podsjetnik drugima da nisu sami i da se s tim ne bi trebali sami boriti u tišini", objavila je njegova obitelj nakon smrti.

Milo Hrnić

Legendarni pjevač Milo Hrnić preminuo je u dobi od 73 godine nakon duge i teške bolesti. 

Hrnić je prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma i preko 200 pjesama. Tri puta je tijekom 80-ih bio pobjednik Splitskog festivala s pjesmama Vrati se, Dalmacijo, ljubav si vječna i Dobra večer prijatelji, hitovima koji se i danas rado slušaju i pjevaju. Okušao se i u politici te je bio član Gradskog vijeća grada Dubrovnika, prvo kao čelnik HNS-a, a onda kao nezavisni vijećnik. 

Dubrovčani su ga s Terezom Kesovijom 2004. godine proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Marko Babić

Arhitekt, autor bestselera, stručnjak za marketing i osoba koja je u zadnje dvije godine pomogla mnogima koji su se susreli s dijagnozom sarkoma umro je krajem srpnja. Imao je 31 godinu.

"Putuj, dječače naš. Slomljeni, ali ponosni što smo bili s tobom na ovom putovanju. Bio je najbolji otac, partner, sin, brat i prijatelj. Volimo te zauvijek", napisali su članovi obitelji na njegovom Instagram profilu.

Mirsad Tuka

Bosanskohercegovački glumac preminuo je sredinom srpnja u 59. godini nakon duge i teške bolesti. 

Od 1996. bio je član ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55. Glumio je u brojnim kazališnim predstavama, od kojih su najpoznatije Žaba, Sjećaš li se Dolly Bell?, Tri sestre, Krokodil Lacoste, Poljska kraljica... Glumio je u brojnim filmovima i TV serijama, među kojima su i Nafaka, Sve džaba, Remake, Ostavljeni i Warriors.

Antonija Šola (Tina) i Mirsad Tuka (Zlatko)

Objavljuje Zabranjena ljubav :')Nedjelja, 21. kolovoza 2011.

Mirsada mnogi pamte i po ulozi u humorističnoj seriji Lud, zbunjen, normalan, gdje je glumio inspektora Murgu. Hrvatskoj javnosti glumac je poznat i po ulozi u Zabranjenoj ljubavi, u kojoj je glumio Zlatka Fijana. 

Jerry Springer

Jerry Springer, jedna od najutjecajnijih i najkontroverznijih osoba u povijesti televizije, preminuo je krajem travnja u dobi od 79 godina. Predstavnik obitelji rekao je tada za strane medije da je Jerryju dijagnosticiran rak, a stanje mu se tjedan dana prije smrti pogoršalo.

Žare Batinović

Splitski redatelj preminuo je krajem ožujka. Batinović je umro u splitskom KBC-u, a vijest o smrti potvrdila je njegova sestra Nensi Batinović. Redatelj je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora.

Batinović je režirao spotove najvećim hrvatskim i regionalnim zvijezdama. Surađivao je s Oliverom, Severinom, Gibonnijem, TBF-om i Parnim valjkom.

Tom Sizemore

Glumac Tom Sizemore preminuo je u snu početkom ožujka u bolnici u Los Angelesu, gdje je smješten nakon što je 18. veljače pronađen bez svijesti u svom domu nakon što je kolabirao nakon moždanog udara.

Tijekom godina je imao problema sa zlouporabom droga i sukobima sa zakonom. U nekoliko navrata uhićen je zbog obiteljskog nasilja i posjedovanja ilegalnih supstanci.

Rođen je 29. studenog 1961. u Detroitu. Roditelji su mu se bavili pravom. Prva glavna uloga koju je ikad odigrao bila je ona Vincenta D'Agosta u filmu The Relic (1997.). Spašavanje vojnika Ryana (1998.) pokazao se kao njegov komercijalno najuspješniji projekt, sa zaradom od 217 milijuna dolara na kinoblagajnama.

Paco Rabanne

Španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo je početkom veljače s 88 godina. Umro je u Portsallu u Francuskoj, a vijest je objavila španjolska grupa Puig, koja u vlasništvu ima modnu i parfumersku kuću Paco Rabanne.

Sinead O'Connor

Irska pjevačica Sinead O'Connor umrla je 26. srpnja u dobi od 56 godina. 

Postala je svjetska zvijezda 1990. svojom legendarnom obradom Princeove pjesme Nothing Compares 2 U. Uz ovu pjesmu je stvorila i druge hitove poput This is the Day, Thank You For Hearing Me, This is a Rebel Song i brojne druge. Tijekom svoje karijere je izdala 10 studijskih albuma.

Bila je i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često su izazivali kontroverze u Irskoj i svijetu.

Jane Birkin

Pjevačica i glumica Jane Birkin umrla je sredinom srpnja sa 76 godina. 

Englesko-francusku zvijezdu, koja je inspirirala dizajnersku torbicu Hermès Birkin, u njezinom je domu u Parizu pronašao njegovatelj, izvijestio je BFMTV.

Vera Čudina

Vera Čudina, poznata hrvatska kolumnistica i autorica knjiga, umrla je početkom kolovoza nakon kratke i teške bolesti u 66. godini. Bila je svestrana osoba, bavila se i slikarstvom i pisanjem te je u javnosti izazivala poseban interes "predviđanjima" događaja u javnom i političkom životu. 

Lisa Marie Presley 

Lisa Marie Presley, kći Elvisa Presleyja, umrla je početkom siječnja u 54. godini nakon što je doživjela srčani udar u svom domu. 

Miroslav Ćiro Blažević

Ćiro Blažević umro je 8. veljače. Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. 

Raquel Welch

Raquel Welch je umrla sredinom veljače u 82. godini nakon kratke bolesti. 

Proslavila se ulogama iz 1960-ih u filmovima Fantastic Voyage i Milijun godina prije Krista, brzo postavši jedna od najtraženijih zvijezda u industriji.

Smiljka Bencet Jagarić

Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini krajem ožujka. Navodno je imala problema sa srcem. 

Smiljka Bencet Jagarić rođena je u Novom Sadu 11. lipnja 1934. godine. Bila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, a osim po ulozi Regice, bila je najpoznatija po ulogama u serijama Mejaši, Inspektor Vinko i Dirigenti i mužikaši.

Jasmin Stavros

Jasmin Stavros preminuo je 3. svibnja u dobi od 68 godina. Borio se s teškom bolešću, rakom kostiju, a liječio u KBC-u Rebro.

Krajem ožujka ove godine potvrđeno je da Stavros boluje od raka kostiju. Pjevač je odmah hospitaliziran, a liječnici su posumnjali da se rak proširio i na želudac. 

"Bolest je nastala tamo negdje u prvom mjesecu. Imao sam bolove u stomaku i onda sam dobio čir na dvanaestercu, to su mi operirali hitno u Karlovcu, onda sam dobio sepsu i onda su me prebacili na odjel u Karlovac. Tamo sam bio nekih 12-13 dana i došao sam doma i odmah sutradan u Vinogradsku jer se nije moglo izdržati od bolova, a nije se znalo što mi je", ispričao je tada Stavros.

Tina Turner

Pjevačica Tina Turner umrla je u 84. godini krajem svibnja. 

Miroslav Lilić

Dugogodišnji urednik na Televiziji Zagreb i HTV-u umro je krajem srpnja. 

Miroslav Lilić rođen je 8. travnja 1944. godine u Siveriću. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost. Tijekom svoje dugogodišnje karijere radio je kao novinar, direktor programa TV-a Zagreb i HRT-a, urednik TV-a Dnevnik, glavni urednik Nove TV, ali i predsjednik uprave diskografske kuće Croatia Records.

Lilić je ostao upamćen jer je prvi objavio vijest da je umro Josip Broz Tito. U svojoj autobiografiji Lilić je opisao što se odvijalo u studiju dok je čitao vijest o smrti Tita. 

Matthew Perry

Krajem listopada mnoge je šokirala vijest o smrti omiljenog Chandlera iz Prijatelja. Njegovo tijelo pronađeno je u njegovom domu u jacuzziju, a nedavno je objavljeno da je glumac umro od posljedica konzumacije ketamina i utapanja. 

Pročitajte više