Slučaj "Maloljetnice"

CIJELI cirkus koji je nastao oko pojavljivanja Maje Lene Lopatny u Red Carpetu ponovno je bacio svjetlo na pitanje "zašto se mlade djevojke oblače i ponašaju kao kurve" iako je to vrlo nevješto zamaskirano eufemizmima koji ne mogu prikriti da gotovo svaki članak koji se pojavio u medijima postavlja upravo to pitanje, ali na jedan uvijen i u konačnici nimalo simpatičan način. Članak u Jutarnjem dodatno je osnažen i njenom fotografijom na kojoj izgleda kao jedna od onih djevojčica koje su zalutale u bakin ormar i napokon se dočepale ladice sa šminkom.

I ako se na trenutak prestanemo ponašati kao da smo pali s Marsa, vidjet ćemo da se iza tobožnje brige za dobrobit "naših" djevojaka i citata renomiranih profesora i doktora skriva najobičnije žutilo koje propagira upravo ono protiv čega se navodno borimo.

Možete se zgražati nad "odurnim" komentarima s foruma (u isto ih vrijeme navodeći u tekstu), ali upravo su ti komentari eksplicitni prikaz onoga što ljudi misle, a i citiranje forumaša odličan je način da kažete ono što ustvari želite u trenucima kada iza teksta morate stajati imenom i prezimenom. Upravo je taj cinizam ono što u ovoj situaciji posebno smeta jer svi znamo što radimo, ali ponašat ćemo se kao da nismo dovoljno inteligentni da shvatimo posljedice.

Na kraju krajeva kao da je uopće bitno što o nečijem odgoju ili imidžu misle Zoki91 ili Kinky_Pero, a kada ih još i citirate, zabavi nema kraja.

Poznato je da o odgoju najviše znaju oni koji su prije petnaest minuta izašli iz puberteta

Gala Svilan i Sarah Josipović odjednom su eksperti i relevantna referenca na polju odgoja maloljetnica jer poznato je da o odgoju najviše znaju oni koji su prije petnaest minuta izašli iz puberteta. I naravno da je ovo još jedan od primjera kako nečem potpuno nebitnom dati neki značaj, ali kada primjer jedne osobe ističete kao ogledni primjer problema cijele generacije, stvari postaju tragikomične. Sličnu priču čitate svaki puta kada neka poznata ili donekle poznata Hrvatica pokaže sise u Playboyu ili bilo gdje drugdje. U tom se trenutku pretvara u stručnjakinju za pitanja konzervativnosti ove nacije jer poznato je da vam par razgolićenih sisa automatski daje počasnu diplomu iz sociologije.

Kroz tekst se i nekoliko puta provukla paralela između Paris Hilton što je popularno ponašanje onih kojima nedostaje domaćeg trasha. Kada nekog usporedite s Paris Hilton, to ne činite zato jer želite reći da netko dijeli sličan stil za oblačenje ili bogatstvo proizašlo iz rada imućnih roditelja. Ne, Paris Hilton je utjelovljenje "raskalašenog" životnog stila koje pravovjernici među nama preziru više od svega jer u ovim krajevima nema ničeg goreg od djevojaka koje žive "raskalašeno" iako je to ujedno i savršen materijal za masturbaciju starih mrcina u trenucima kada sablazan popusti, a noći postanu hladnije.

Maloljetnice koje se oblače kao ocvale ispičuture iz opskurnih birtija nisu problem već tipična pubertetska faza koju treba ignorirati iz niza razloga

Tu se odjednom pojavljuje i komunikologinja koja je proanalizirala njeno ponašanje i gestikulacije u Red Carpetu kao da je riječ o intervjuu koji je promijenio način na koji percipiramo maloljetnice. Hej, neka klinka je nešto lupetala i to je to. Da ste kojim slučajem jučer upali u Hrvatsku, mislili bi da je riječ o službenoj glasnogovornici domaćih sedamnaestogodišnjakinja, a ne nekom djetetu koje govori o tome s kim je, je li i kada "brijala".

Ovo je najobičnija eksploatacija beznačajnog događaja (iz tko zna kakvih perverznih pobuda) koji se pokušava prikazati kao "novi problem". Iako, maloljetnice koje se oblače kao ocvale ispičuture iz opskurnih birtija nisu problem već tipična pubertetska faza koju treba ignorirati iz niza razloga.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Neja Markičević/Cropix; Index (Arhiva)

Pročitajte više