Slušaju li i Nepalci cajke?

Screenshot: YouTube

MEĐU brojnim radnicima iz inozemstva, kojih je u Hrvatskoj iz dana u dan sve više, posebno se ističu oni iz Nepala kojih je prema nekim procjenama preko 12 tisuća. Naravno, s povećanjem broja stranaca sve je više i negativnih reakcija onih nezadovoljnika koji u tome vide "nezaustavljivu najezdu" stranaca koji im "žele uzeti poslove".

Uz to, dakako, dolaze i neizbježni rasistički komentari, bujica neprovjerenih "čuo sam" informacija i teorija zavjera onih najgorih među nama. I dok s jedne strane imamo zaista zlonamjerne, mrzilačke i štetne komentare, s druge strane su oni koji žele nešto naučiti o ljudima koje svakodnevno viđamo i upoznati se s njihovom kulturom.

To smo pokušali i mi pa smo malo istražili nepalsku glazbenu scenu da poslušamo što vole, što je popularno i koliko se razlikuje od onoga što se sluša na ovim prostorima. Wikipedia je, očekivano, bila prva stanica na putu da se upoznamo s glazbenom scenom Nepala, ali podjednako očekivano, nije nam pomogla previše.

Kralj popa?

Primjerice, Wikipedia nam je ponudila pjevača pod imenom Om Bikram Bista kojeg, tvrdi online enciklopedija, smatraju nepalskim "kraljem popa". Nemamo pojma je li to točno ili ne, ali to nas je dovelo do YouTubea gdje smo pronašli njegovu Ma Mauntama, uz koju stoji i podatak da se radi o "prvoj nepalskoj pop pjesmi".

Pjesma je nastala tijekom šezdesetih i djelo je autorskog dvojca Albera i Roberta Subbe, koji su za pjevača skladali ovaj hit.

Naravno, logično bi bilo da sjednemo sa skupinom Nepalaca i provjerimo što ljudi stvarno slušaju i jesmo li u ovom tekstu nalupali gomilu besmislica, ali kao što to biva u današnje vrijeme, prije nego što to učinimo, sjeli smo za računala i provjerili koliko nam u istraživanju može pomoći internet. Wikipedia nas je dovela i do rock scene i, najblaže rečeno, nismo se posebno oduševili jer radi se o klasičnom pop rocku koji je vjerojatno i u vrijeme izlaska zvučao kao da ga je pregazilo vrijeme.

Primjerice, tu je grupa Cobweb i njihov veliki hit Mercedes Benz.

Pioniri rocka

Grupa Albatross smatra se pionirom rocka u Nepalu, a kombinacija svega na potezu od Alice in Chains do Pantere dovela ih je do teksaškog SXSW-a, gdje su bili jedini nepalski bend koji je tamo svirao.

Svoj novi album RAAT Ko RANI predstavili su istoimenim singlom.

Tu su i 1974 AD, rock bend nastao u Katmanduu tijekom ranih devedesetih, a uvrštavaju ih među najuspješnije izvođače Nepala, s tim da je većina njihovih albuma završila na listi najprodavanijih dok je njihov koncert gledalo više od 60 tisuća ljudi, što je najveća posjećenost koncerta u povijesti Nepala.

Prema brojkama na YouTubeu, teško je prosuditi radi li se o stvarno velikom bendu, a u obzir, naravno, treba uzeti i to da stranicu na Wikipediji može napisati bilo tko, pa tako i vi možete napisati da je vaš bend rasprodao šest Arena. No, za potrebe ovog teksta vjerovat ćemo Wikipediji, a i prema snimkama s koncerta djeluju kao popularan bend.

Što se pak brojki tiče, one višemilijunske, pretpostavljate, imaju izvođači koji više koketiraju s kombinacijom folk i pop zvuka.

Nepalci slušaju cajke?

Stoga, možemo reći da Nepalci - slušaju cajke baš kao i Hrvati. Jedino je pitanje priznaju li to javno ili se preseravaju kao mi?

Jedan od izvođača s impresivnim brojkama je Sujan Chapagain, pobjednik showa Nepal Idol koji se zahvaljujući singlu probio u prvu ligu i objavio niz uspješnih singlova, od kojih je jedan i Fulthunge Rani.

Za razliku od Hrvatske, nepalski reality showovi stvaraju zvijezde, a 28-godišnji Nishan Bhattarai je jedna od njih. Kada je imao 20 godina, proslavio se u Nepal Idolu gdje je završio kao jedan od tri natjecatelja koji su se borili za titulu, ali i jedan od petero koji su se natjecali za Singing Icon. Pogađate, još jedan natjecateljski reality.

S druge strane, internet kaže da je Eleena Chauhan trenutno najpopularnija pjevačica Nepala, a ovo je njihov zajednički hit K Maya Lagchha Ra?.

Nabin K Bhattarai karijeru je započeo u devedesetima s bendom The Steel Wheels, ali solo karijera pretvorila ga je u nacionalno prepoznatu zvijezdu. Wikipedia kaže da i njega smatraju "kraljem nepalskog popa" pa ne znamo kome vjerovati.

Njegov hit Sanjha Pakha ima brojke koje bi taj status donekle i potvrdile.

Što se nepalskog hip-hopa ili nephopa tiče, nismo pronašli baš super velike zvijezde, a još manje spotove koje bismo smatrali reprezentativnim, ali 27-godišnji Samir Ghising, poznatiji kao VTEN, ističe se... kvalitetom spota.

Postoje poznata imena kao Hirish Khatiwada koji je danas aktivniji kao vloger, ali on je prvi nepalski izvođač koji je došao do milijun pretplatnika na YouTubeu. Ovo je njegov singl GMBLIN.

Balen Shah ne samo da je poznati nepalski reper već ima i zanimljivu priču. Na sceni je prisutan od ranih 2010-ih, ali osim toga je i 15. gradonačelnik Katmandua. Ali i dalje je reper. Uveo je mnoge promjene u način vođenja grada, a mnogi hvale njegovu transparentnost.

No, njegovi tekstovi naišli su na kritike zbog prostačenja i mizoginije. Slušajući singl Man Yo Udyo, nismo dobili dojam da je baš nepalski Eminem.

Samo metal

I za kraj smo ostavili i metal scenu čiji su najpoznatiji predstavnici Underside. Grupa je od ranih dvijetisućitih radila na popularizaciji metala uz bendove kao što su Ugra i X-Mantra. Kao što su sami rekli za Kerrang!, bila je to mala scena i u Katmanduu su imali samo dva prostora u kojima su mogli nastupati i svakog bi tjedna viđali istih dvjestotinjak klinaca.

S vremenom su započeli Silence Festival, a kada je veliki potres pogodio Nepal i iza sebe ostavio tisuće žrtava i milijarde dolara štete 2015., upravo je zahvaljujući nepalskoj metal sceni započet Metal For Nepal, humanitarni koncert koji je pomogao da se izgradi na stotine domova na sjeveru Nepala.

Kao što kažu, metalom su izgradili cijelo selo.

Pročitajte više