Apple predstavio novi iPhone i Apple Watch, a svi korisnici iTunesa dobili novi album U2-a

Foto: Apple

TOČNO u 19 sati, Tim Cook izašao je na pozornicu i rekao: "Danas, sa zadovoljstvom vam možemo najaviti najveća unaprijeđenja iPhonea 6", a nakon toga, prisutni su po prvi puta vidjeli nove Appleove pametne telefone - iPhone 6 i iPhone 6 Plus.

Kao što se i očekivalo "šestica" dolazi u dvije verzije, onoj s 4,7 inčnim i onaj s 5,5 inčnim ekranom. I dok se iPhone 6 može pohvaliti s rezolucijom 1334x750, iPhone 6 Plus je full HD (1920x1080).

Riječ je o dosad najtanjem mobitelu širine od svega 6.9 mm (iPhone6) ili 7.1 (iPhone 6 Plus).

U oba se mobitela nalazi moćni A8 procesor koji je do 25 posto brži od prethodnika, ali valja spomenuti i to da će novi uređaji biti štedljiviji.

Uz operativni sustav iOS 8 i Metal (koji neki proizvođači već koriste), igre za novi iPhone izgledat će bolje i biti brže, a dodaju i kako ćete moći uživati u boljoj rezoluciji nego na konzolama iduće generacije.

Predstavljena i opcija Wi-Fi pozivanja za slučajeve kada je signal slab, a iz Applea su nas ponovno zatrpali brojkama te dodali da je Wi-Fi tri puta brži nego na petici.

Naravno, sve je bolje nego na petici, a to vrijedi i za kameru od 8 megapiksela s ƒ/2.2 blendom koja je, tvrde proizvođači, opremljena tehnologijom "focus pixel" koju pronalazimo samo kod profesionalnih DSLR kamera.

Oba uređaja snimaju 1080p video s 30 i 60 frameova po sekundi, kao i usporeni video s 120 i 240 frameova po sekundi.

I za kraj ono najvažnije - cijena. iPhone 6 će koštati 199 dolara (16GB), 299 dolara (64GB) i 399 dolara (128GB) uz dvogodišnji ugovor, dok će iPhone 6 Plus koštati 100 dolara više u svakoj konfiguraciji.

Na policama trgovina naći će se 19. rujna.

Što se novog operativnog sustava tiče, iOS 8 bit će dostupan od 17. rujna, ali tužna vijest dolazi za vlasnike iPhone 4 i starijih modela. Naime, novi operativni sustav funkcionirat će samo na iPhoneu 4S i novijim modelima.

Neki su već zaključili da Apple na ovoj prezentaciji nije posebno oduševio i da, tehnički gledano, novi A8 procesor ne djeluje kao nešto posebno impresivno, posebno ako ga usporedimo sa Snapdragonom 805 koji se nalazi u novom Samsungovom Galaxy Noteu 4. No, dodaju i kako je Appleov A8 dizajniran isključivo za Appleove proizvode dok Qualcomm proizvodi čipove za veći broj pametnih telefona različitih proizvođača.

U nastavku prezentacije govorilo se i o novoj već najavljenoj usluzi "Apple Pay". Naime, namjera Applea je u potpunosti zamijeniti novčanike, a iz Applea poručuju da kreditne i debitne kartice imaju nedostatke kao što su na vidljivom mjestu izložene brojeve račune te da su, generalno gledajući, zastarjeli princip plaćanja.

Kartice će biti spremljene u Passbooku, a brojevi istih nikada se neće pohranjivati niti dijeliti na vašem uređaju ili na Appleovim serverima, niti će Apple voditi evidenciju o onom što ste kupili ili koliko ste potrošili.

Međutim, uzmemo li u obzir nedavne sigurnosne probleme povezane s Appleovim iCloudom, ideja o prepuštanju novca ljudima koji nisu uspjeli sačuvati najobičnije fotografije ipak se još uvijek ne čini toliko primamljivom.

Apple Pay servis isprva će biti dostupan samo u Americi, a osigurana je suradnja s American Expressom, MasterCardom i Visom. Naravno, namjera je u budućnosti učiniti ovu uslugu dostupnom i u ostatku svijeta.

Nakon toga predstavljen je i potpuno novi proizvod - Apple Watch.


 

"Apple Watch je najosobnija naprava koju smo stvorili", započeo je Tim Cook i najavio potpuno novi alat tzv. "Digital Crown" koji omogućuje jednostavnu navigaciju i baratanje sadržajem na tako malenom displeju.

Sat se odlikuje brzim pristupom velikom broju otprije poznatih aplikacija, a korisnici će moći prema vlastitom izboru prilagođavati i mijenjati početni zaslon.

Naravno, primarna namjera je olakšati pristup informacijama kao što su pristigli mailovi ili poruke, ali korisnici u svakom trenutku mogu odrediti funkcije koje će sat obavljati ili pak komunicirati sa Siri.

Primjerice, možete koristiti navigaciju ili pregledavati karte, a tu su i manje impresivne funkcije kao što su "tapkanje" prijatelja koji također imaju Apple Watch (naime, jedan od načina na koji vam mobite daje do znanja da je stigla poruka je i "tap" koji bismo najbolje mogli opisati kao funkciju nalik vibraciji na mobitelima) ili slanje crteža koje prstom pravite na ekranu.
 

Apple je velik dio prezentacije Apple Watcha posvetio fitnes aplikacijama koje će vas obavještavati o putu koji ste prevalili, potrošenim kalorijama ili vas podsjećati da previše vremena provodite sjedeći.

"Apple Watch dizajniran je kako bi svakom tko ga nosi pomogao da vodi zdraviji život i bude aktivniji", rekao je Jay Blahnik.

Između ostalog, sat možete koristiti i kako bi upravljali Apple TV-om ili u kombinaciji s Apple Payom, a kompatibilan je s iPhoneom 5, 5C, 5S, 6 i 6 Plus.

Sat će u prodaju biti pušten početkom iduće godine, a početna cijena je 349 dolara.

Nakon prezentacije Apple Watcha uslijedio je nastup U2-a koji su, tvrde upućeni, jedna od omiljenih grupa Stevea Jobsa, ali i bliski suradnici tvrtke.

U2 je nakon odrađenog nastupa najavio i objavu svog novog albuma "Songs of Innocence" koji su već poklonili svim mušterijama iTunes Storea (njih preko 500 milijuna).  Sve što trebate učiniti jest skinuti ga na svoj uređaj.

"Nikada u povijesti toliko ljudi nije imalo album nekog benda i to na dan izdavanja", stoji na Appleovom blogu. 

Pročitajte više