Snimka koja tjera suze na oči: Kleknuli ispred susjeda crnaca i molili ih za oprost

Screenshot: Twitter

DRUŠTVENIM mrežama širi se snimka nastala u Hustonu, u američkoj državi Teksas, na kojoj grupa bijelaca kleči ispred grupe crnaca i moli ih za oprost za dugogodišnji rasizam koji je njihova rasa morala pretrpjeti. 

Radi se o vjernicima s područja u kojem je živio George Floyd, Afroamerikanac koji je preminuo od posljedica policijske brutalnosti, a čija je smrt pokrenula prosvjede diljem Amerike. 

"Dragi Bože, tražimo oprost od naše crne braće i sestara zbog godina i godina rasizma", čuje se na snimci. 

Na snimci se također vidi kako neki od Afroamerikanaca nisu mogli zadržati suze, a okupljanje je završilo tako da su pripadnici obje rase zajedno molili.

Slične geste pokazali su brojni Amerikanci diljem zemlje, a među njima su bili i neki od policajaca koji su kleknuli zajedno s prosvjednicima

Klečanje na jednom koljenu počelo je još 2016. kad su se neki afroamerički sportaši počeli u znak simboličnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema crncima spuštati na jedno koljeno za vrijeme izvođenja američke himne prije utakmice, dok ostali stoje.

 

Prvi i najistaknutiji sportaš koji je počeo izvoditi ovu prosvjednu gestu je igrač američkog nogometa Colin Kaepernick koji je inspirirao i organizatore ove zajedničke molitve. 

"Moramo simbolično pokazati da se iskreno ispričavamo zbog onog što je učinjeno našoj crnoj braći i sestrama. Kad je Coin Kaepernick kleknuo, njegov postupak nas je podijelio. Pomislio sam da bi bilo dobro da nas sad klečanje ujedini", rekao je jedan od organizatora, Bobby Herring, za Fox 26. 

Pročitajte više