Spotify potvrdio da će ukloniti glazbu Neila Younga s platforme

Foto: EPA

NAKON što je glazbenik Neil Young zatražio da se njegova glazba ukloni sa Spotifya zbog "širenja lažnih informacija o cjepivima", Spotify se oglasio i objavio da će njegovu glazbu zaista i ukloniti sa servisa.

"Želimo da sav svjetski glazbeni i audiosadržaj bude dostupan korisnicima Spotifyja. Uz to dolazi velika odgovornost u balansiranju sigurnosti za slušatelje i slobode za kreatore", rekao je glasnogovornik Spotifyja za The Washington Post. "Imamo detaljna pravila o sadržaju i uklonili smo preko 20.000 epizoda podcasta povezanih s covidom-19 od početka pandemije. Žalimo zbog Neilove odluke da ukloni svoju glazbu sa Spotifyja, ali nadamo se da će nam se uskoro vratiti", dodao je.

"Mogu imati Joea Rogana ili Younga. Ne obojicu"

Podsjećamo, Young ne želi emitirati svoju glazbu na platformi na kojoj podcast Joea Rogana "širi dezinformacije o cjepivima protiv covida-19".

"To radim jer Spotify širi lažne informacije o cjepivima - što može dovesti do smrti onih koji povjeruju u te dezinformacije. Molim da odmah danas djelujete prema ovom zahtjevu", napisao je Young u pismu svojoj diskografskoj kući i menadžerskom timu.

"Želim da Spotify odmah danas obavijestite da želim da svu moju glazbu maknu sa svoje platforme. Mogu imati Joea Rogana ili Younga. Ne obojicu", dodao je u pismu.

Priznao je i da Spotify drži 60 posto streaminga njegove glazbe diljem svijeta i da je uklanjanje "veliki gubitak" za njegovu diskografsku kuću.

Ranije ovog mjeseca 270 američkih liječnika, znanstvenika, zdravstvenih djelatnika i profesora napisalo je otvoreno pismo Spotifyu zbog podcasta The Joe Rogan Experience. U otvorenom pismu izrazili su zabrinutost zbog medicinskih dezinformacija o covidu-19 koje su izrečene u podcastu. 

"Dopuštajući propagiranje lažnih i društveno štetnih tvrdnji, Spotify omogućuje medijima koji se nalaze na platformi da naruše povjerenje javnosti u znanstvena istraživanja i posiju sumnju u vjerodostojnost uputa temeljenih na podacima koje nude medicinski stručnjaci", napisali su u otvorenom pismu.

Zdravstveni stručnjaci istaknuli su da Rogan ima golem utjecaj i ukazali na kontroverznu epizodu u kojoj je bio Robert Malone, virolog koji promiče dezinformacije o koronavirusu. Stručnjaci su kritizirali tvrdnje iznesene u epizodi vezane za pandemiju i to kako koronavirus utječe na ljude, posebno na mlađe pojedince.

Pročitajte više