Springsteen na vrhu liste najvećih koncertnih zarada

ROCK zvijezda Bruce Springsteen najviše je zaradio na koncertnim turnejama u SAD-u u 2003. godini, javlja BBC u petak.

Springsteen i njegov E Street Band zaradili su 115,9 milijuna dolara na 47 nastupa, uključujući 13 stadionskih koncerata u New Yorku i okolici.

Po ukupnoj godišnjoj zaradi ikad na drugom je mjestu, samo iza Rolling Stonesa. Stonesi su 1994. godine zaradili 121,2 milijuna dolara.

Celine Dion zaradila je 80,5 milijuna dolara od nastupa uživo, dok Eaglesi i Feetwood Mac dijele treće mjesto sa zaradom od po 69 milijuna dolara. Springsteenova svjetska turneja završila je u listopadu s dva koncerta na legendarnom stadionu Shea u New Yorku.

Glazbeni časopis Pollstar, koji prikuplja podatke, procjenjuje da je ukupna zarada američke koncertne industrije u 2003. godini 2,4 milijarde dolara - rekordnih već četvrtu godinu za redom. Urednik Gary Bongiovanni kaže kako je to moguće jer publika prihvaća više cijene karata za koncerte.

Prvih deset najunosnijih turneja u 2003. su, nakon Springsteena, Celine Dion, Eaglesa i Fleetwood Maca, turneje Cher (68,2 milijuna dolara), Simona i Garfunkela (64,5 milijuna), Aerosmitha/Kiss (64 milijuna), Dixie Chicks (60,5 miljuna), Billy Joela/Eltona Johna (50,9 milijuna) i Metallice (48,8 milijuna).

"Nekad, 1994., kad su Eaglesi naplaćivali ulaznice po 100 dolara, imali smo revoluciju na ulicama", rekao je Bongiovanni.

Celine Dion, Eagles, Simon i Garfunkel te dvojac Billy Joel - Elton John naplaćivali su prosječno više od 100 dolara za ulaznice.

Celine Dion zaradila je cijeli iznos na 145 nastupa u Caesars Palace u Las Vegasu.

"Ako se pitate zašto Elton John razmišlja o tome da malo kampira u palači Caesars - to je razlog. Možete zaraditi mnogo novaca, a ne morate putovati", dodaje urednik Pollstara.

Najveće turneje koje se u SAD-u očekuju 2004. uključuju Britney Spears, U2 i kanadski rock trio Rush.

Pročitajte više