Srcedrapajuća priča iza spota za pjesmu Hurt legendarnog Johnnyja Casha

Screenshot: YouTube

JOHNNY CASH prije nekoliko dana proslavio bi 86. rođendan, a pjesma Hurt postala je simbol njegovih posljednjih godina.

Iako je pjesmu napisao frontmen Nine Inch Nailsa Trent Reznor, postala je jedna od najprepoznatljivijih obrada svih vremena. Priča iza spota pak slama srce.

Spot je snimio bivši suradnik benda, Mark Romanek, koji je htio uhvatiti "esenciju mladosti pokojnog pjevača, kao i njegove poodmakle godine", prenosi Unilad.

Cash je imao 71 godinu kad je Romanek snimio spot za Hurt, a već tad borio se s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Snimljen je u Cashovu domu u kojem je živio 30 godina, gdje je živio i sa svojom drugom suprugom, June Carter.

"Kuća je bila zatvorena neko vrijeme i počela je propadati. Tad sam dobio ideju da možda možemo biti iznimno iskreni o stanju Cashova zdravlja, kao što je on uvijek bio iskren u svojim pjesmama", rekao je Romanek, piše u knjizi Davea Urbanskog The Man Comes Around: The Spiritual Journey of Johnny Cash.

Snimka, kao i pjesma, pogled je na turbulentnu karijeru, u kojoj je Cash postao jedan od najzanimljivijih američkih pjevača, no ne samo zbog genijalnosti, već i zbog privatnog života, slomljenog prvog braka i borbe s ovisnošću.

Samo zahvaljujući June Carter Cash je uspio oživjeti svoju karijeru, što je prikazano u biografskom filmu Walk The Line. 

Cashova obrada pjesme Hurt također govori o gubitku June. Ona je zapravo i sudjelovala u spotu (gleda u svog supruga u dvije scene) tri mjeseca prije svoje smrti, 15. svibnja 2003. godine.

Cash je preminuo sedam mjeseci kasnije, 12. rujna. Cover za pjesmu Hurt postao je popularniji od originala, no Reznor ga u početku nije podržavao. Ipak, čim je vidio spot i Cashovu izvedbu, postao je veliki fan. "Upalio sam spot i wow. Suze, tišina i trnci...wow. Osjećao sam se kao da sam upravo izgubio djevojku, jer pjesma više nije moja. To me zaista natjeralo da razmišljam o tome koliko je glazba moćna kao medij i forma umjetnosti", rekao je.

"Napisao sam neke riječi i glazbu u svojoj sobi kao način da ostanem priseban, o turobnom i očajnom stanju u kojem sam bio, potpuno izoliran i sam. Nekako to je završilo reinterpretacijom glazbene legende iz radikalno drugačijeg žanra/glazbene ere i još uvijek je zadržalo iskrenost i značenje - drugačije, ali jednako čisto", dodao je.

2011. godine magazin Time Hurt je uvrstio na listu 30 najboljih spotova svih vremena. NME pak je otišao korak dalje i nazvao ga najboljim glazbenim spotom svih vremena.

Pročitajte više