SSC skida skalp Veyronu?

SSC ili punim imenom Shelby Sports Car pokušat će krajem mjeseca oboriti brzinski rekord kojeg još uvijek drži Bugattijev superbolid Vexron sa 407 km/h. Amerikanci najavljuju 439 km/h.

SSC užurbano provodi pripreme za veliki događaj u svrhu kojeg će biti čak zatvoren i segment autoceste u Nevadi, i to duljini od 12 milja, odnosno 19,3 km. SSC priprema svoj supersportski model Ultimate Aero TT u suradnji s tvrtkom MKM Racing i najavljuje sigurno osvajanje titule najbržeg serijskog automobila.

Jerod Shelby, utemeljitelj i vlasnik tvrtke, punih je sedam godina radio na projektu razvoja automobila iz snova. Ultimate Aero TT pokreće twin-turbo V8 koji razvija 1.200 KS pri 6.950 o/min i 1.483 Nm pri 6.150 o/min. Iz izloženog je jasno kako se radi o najsnažnijem serijskom automobilu koji udovoljava nacionalnim standardima cestovnog prometa. SSC Aero teži svega 1.276 kg i pritom se ne odriče luksuza.

Isporučuje se potpuno opremljen što ovdje podrazumijeva kožni interijer, Recaro sjedala, premium audio-sustav sa deset zvučnika, DVD navigaciju i podizni sustav koji omogućava automobilu penjanje na rubnik. Potonji diže automobil za deset centimetara.

Uglavnom, službeni podaci su slijedeći. Automobil ubrzanje do 96 km/h apsolvira za 2,78 sekundi, zadatak ubrzanja do 160 km/h i zaustavljanja odradi za 11,66 sekundi, a maksimalna brzina je (prema rezultatima ispitivanja u zračnom tunelu) preko 439 km/h.

Obični Aero postiže "tek" 386 km/h. Cijena je 585.000 USD, što je barem duplo manje nego u slučaju Veyrona. SSC planira proizvesti samo 24 primjerka.

M.N. 

Pročitajte više