"Star Wars: The Force Awakens": Sve što trebate znati o najvećem hitu godine

Foto: Press

MALO je tko sumnjao da će sedmi dio kultne franšize biti jedan od najvećih ovogodišnjih hitova, ali kad trailer u samo 24 sata skupi 37 milijuna pogleda, slobodno možete pisati i o jednom od najvećih hitova svih vremena.

Naime, prvi službeni trailer zamalo je oborio ovogodišnji rekord u broju prikazivanja (na prvom je mjestu drugi teaser istog filma koji je objavljen u travnju), a film je pritom srušio i još neke rekorde. Preciznije, oboren je i rekord u pretprodaji karata koji je dosad držao "The Hunger Games".

Zapanjujući rezultati

Usporedbe radi, rekord u pretprodaji karata za IMAX kina iznosio je nešto manje od milijun dolara, a novi Star Wars već je dosad zaradio 6,5 milijuna dolara. Greg Foster, izvršni direktor IMAX Entertainmenta izjavio je da se radi o zapanjujućim rezultatima.

"Reakcije fanova na posljednji trailer i potražnja za kartama su bez presedana i ne možemo biti uzbuđeniji što smo dio ovog fenomena", dodaje Foster.

Ali što uopće znamo o dugoočekivanom nastavku svemirske opere Georgea Lucasa koja ne prestaje oduševljavati (ali ponekad i razočaravati) fanove od 1977.?

Povratak veterana

S obzirom na tajnovitost redatelja J. J. Abramsa, o novom "Star Warsu" zapravo se netipično puno pisalo.

Radi se o prvom filmu treće trilogije, a radnja se odvija 30 godina nakon događaja iz "Povratka Jedija" iz 1983. Znamo da će se uz brojna nova imena (Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson), pojaviti i veterani Harrison Ford, Carrie Fisher i Mark Hamill, ali i Anthony Daniels (C-3PO) i Peter Mayhew (Chewbacca).

Za scenarij će se ponovno pobrinuti Lawrence Kasdan koji je koscenarist dvaju nastavaka prve trilogije ("Imperija uzvraća udarac" i "Povratak Jedija"), a legendarni John Williams pobrinut će se za glazbu.

Iako nije imao gotovo ništa s novim nastavcima, tvorac "Star Warsa" George Lucas bio je kreativni savjetnik. Naknadno je izjavio da nema pojma o čemu se u novim nastavcima radi.

Povratak korijenima

Snimanje je započelo u travnju prošle godine u Abu Dhabiju i na Islandu, a otada su informacije stizale na kapaljku.

Ipak, Abrams je od samih početaka jasno dao do znanja da mu je namjera vratiti se korijenima, a uzmemo li obzir komercijalni uspjeh njegovog reboota posrnule filmske franšize "Zvjezdane staze", mnogi smatraju da je upravo on idealna osoba za ovaj projekt. Iako, najzagriženiji su fanovi izrazili svoje nezadovoljstvo upravo zbog onog što je Abrams učinio sa "Zvjezdanim stazama" koje su od daleko smirenijeg stila i znanstvenog pristupa popularne serije prerasle u tipični holivudski blockbuster.

No, teško je zadovoljiti dugogodišnje fanove koji su uputili i podosta zamjerki drugoj trilogiji koju je u potpunosti režirao Lucas.

Abrams je fanove smirivao izjavama da će ostati vjeran izvornoj trilogiji i najavio da će se puno veći naglasak staviti na praktične specijalne efekte, a ne se pretjerano oslanjati na CGI zbog kojeg druga trilogija već danas izgleda zastarjelo i umjetno.

Najbolji nastavak do sad?

Ipak, čim se pojavio prvi teaser velik dio fanova zaboravio je sve primjedbe koje su imali, a nezadovoljstvo je zamijenilo nestrpljenje. Doduše, nakon objave prvog trailera i eksplozije objava na društvenim mrežama, pojavili su se i oni koje je zasmetalo nešto drugo.

Naime, dio fanova odlučio je reagirati pozivom na bojkot filma jer u glavnim ulogama nisu samo bijelci. Nazivaju to "bijelim genocidom" i "podmuklom multikulturalnom agendom",  ali unatoč reakcijama u američkim medijima, radi se o potpunoj budalaštini i šačici trolova na koje malo tko uopće i obraća pažnju.

Statistike pak pokazuju da su fanovi optimistični pa čak 63% njih smatra da će ovo biti najbolji nastavak u franšizi, a razlozi su "bolji specijalni efekti" i "zanimljiva priča" iako se o njoj vrlo malo zna.

First Order i zli Luke

Kao što smo već napisali, radnja se odvija 30 godina nakon "Povratka Jedija", a znamo i ponešto o novim likovima i tzv. First Orderu, ali ne previše. Internet je zato prepun teorija od kojih je vjerojatno najraširenija ona povezana s Lukeom Skywalkerom kojeg do sad nismo imali prilike vidjeti niti u teaserima niti u trailera.

Naime, mnogi fanovi smatraju da će Luke ovog puta biti negativac, ali za to nema potvrda iako se mnogi pozivaju na neke starije intervjue s Markom Hamillom u kojima glumac tvrdi da bi volio da se Skywalker vrati kao negativac.

Tu je i tzv. First Order, politička organizacija koja je postala aktivna 30 godina nakon bitke za Endor, a nastala je na ruševinama Galaktičkog Imperija i njihova je misija stati na kraj Otporu koji čine ostaci Pobunjenika među kojima su i likovi iz prve trilogije. Otporu se kasnije pridružuju pilot Poe Dameron (Oscar Isaac), bivši stormtrooper Finn (John Boyega) i mlada Rey (Daisy Ridley) s pustinjskog planeta Jakku.

Na suprotnoj se strani nalaze kapetanica Phasma (Gwendoline Christie ) i Kylo Ren (Adam Driver), misteriozni pripadnik First Ordera i Tamne strane koji je naoružan svjetlosnim mačem koji je zbog neobičnog dizajna izazvao mnoge rasprave na društvenim mrežama.

Lupita Nyong'o igrat će gusaricu Maz Kanatu, Domhnall Gleeson generala Huxa, a Andy Serkis vrhovnog zapovjednika Snokea.

Do milijarde bez problema

To je otprilike ono što znamo i ono što zanima samo najveće Star Wars nerdove, a projekt težak 423 milijuna dolara (s budžetom za marketing) u kinima će se pojaviti 18. prosinca i tada će sve biti puno jasnije.

Inače, stručnjaci predviđaju da će samo prvog vikenda zaraditi 540 milijuna dolara diljem svijeta (neka predviđanja idu i do 615 milijuna) i tako ostvariti najbolje otvaranje u povijesti (rekord trenutno drži "Jurassic World" s 524 milijuna).

Analitičar Phil Contrino smatra da bi film bez problema mogao prestići "Avatar" koji je u konačnici zaradio 2,8 milijardi dolara. Dodaje i da će sedmi "Star Wars" "bez da trepne" na blagajnama utržiti milijardu dolara, a smatra da će do kraja prikazivanja zasigurno prevaliti dvije milijarde dolara.

Osim histerije povezane sa samim filmom čeka nas i prilično jak popratni sadržaj koji će također donijeti golemu zaradu. Merchandise planovi već sad uključuju 20 knjiga i e-knjiga od kojih je prva, "Star Wars: Aftermath" Chucka Wendinga objavljena u rujnu i bavi se svime što se dogodilo nakon smrti Palpatinea i Dartha Vadera.

Tu su još i igračke, odjeća i mnogi drugi proizvodi koji će se moći kupiti u Disneyjevim trgovinama diljem svijeta.

Star Wars kao Marvel

I za kraj spomenut ćemo još i nastavke.

Prvi bi se trebao pojaviti u svibnju 2017., a deveta epizoda predviđena je za 2019. Međutim, tu je još i "Rogue One: A Star Wars Story" (predviđena za 2016.), prvi film Star Wars antologije čija se radnja odvija između "Revenge of the Sith" i "A New Hope", a za režiju će se pobrinuti redatelj "Godzille" Gareth Edwards.

Spominje se još i neimenovani film o Hanu Solou, radi se o spin-offu koji bi se u kinima trebao pojaviti sredinom 2018.

Sve u svemu, očekujte po jedan film svake godine jer Marvel je nanjušio savršen recept i Disney neće propustiti priliku da kultnu franšizu također izmuze do krajnjih granica.

Pročitajte više