Što ako Lasagna pobijedi? HRT-u za Eurosong treba oko 20 milijuna eura

Foto: Sasa Miljevic/Pixsell

BABY Lasagna je prvi na eurovizijskim kladionicama.

Proteklih nekoliko godina pobjednik Eurosonga zaista je bio onaj tko je vladao kladionicama, a Baby Lasagna je favorit brojne publike iz cijelog svijeta. Komentari ispod njegovih nastupa prepuni su fraze "Zagreb 2025", što označava želju eurovizijskih fanova da se dogodine okupe upravo u Zagrebu.

No, što će se dogoditi ako Baby Lasagna pobijedi? 

Eurosong 2025. godine uopće ne mora biti u Zagrebu

Iako eurovizijski fanovi računaju na pobjedu Baby Lasagne i pretpostavku da će dogodine ići u Zagreb na Eurosong, natjecanje uopće ne mora biti u Zagrebu. Teoretski, to može biti bilo koji grad u Hrvatskoj.

Zemlja koja pobijedi na Eurosongu i prihvati domaćinstvo sama bira grad i dvoranu u kojoj će se Eurosong održati, uz pretpostavku da dvorana ili bilo koji drugi prostor zadovoljava tehničke uvjete.

Eurosong već nekoliko godina nije održan u glavnim gradovima zemalja domaćina. Prošle godine je bio u Liverpoolu, a godinu dana ranije u Torinu. No, kada su u pitanju manje zemlje, veća je vjerojatnost da će se domaćinstvo ipak dati glavnom gradu, zbog smještajnih kapaciteta, logistike i tehničkih uvjeta, kao i prostora u kojima bi se mogao održati.

Eurosong je jako skup

Ako Baby Lasagna pobijedi i Hrvatska prihvati domaćinstvo, HRT-u će trebati i do 20 milijuna eura da organizira natjecanje. Eurosong se financira godišnjim članarinama koje javni servisi uplaćuju EBU. Nije poznato kolika je članarina koju plaća HRT. Velike zemlje, odnosno Big 5, glavni financijeri Eurosonga, plaćaju godišnje članarine od 300 do 400 tisuća eura.

U pravilniku Eurosonga jasno stoji da većina troška organizacije Eurosonga pada na leđa javnog servisa države koja ga organizira. Od članarina EBU svake godine skupi oko 10 milijuna eura, a organizacija natjecanja košta i do 30 milijuna. Ostatak sredstava mora osigurati zemlja domaćin.

Nadalje, običaj je da u organizaciji Eurosonga sudjeluju i gradovi domaćini. Eurosong je, naravno, komercijalno isplativ te će se, ako se organizira u Zagrebu povodom pobjede Baby Lasagne, i zaraditi.

No, neki javni servisi su zbog Eurosonga upali u ozbiljne probleme.

Izrael je, recimo, Eurosong posljednji put organizirao 2019. godine i tada je njihova nacionalna televizija od vlade posudila 18.8 milijuna dolara iako su se tome protivili šefovi EBU-a. 

Najskuplji Eurosong ikad organizirao je Azerbajdžan 2012. godine. U Bakuu se te godine na Eurosong potrošilo između 64 i 75 milijuna eura i nevjerojatnih 100 milijuna dolara za izgradnju stadiona na kojemu je održan.

Pročitajte više