Iznenada preminuo Steve Albini, čovjek koji je stvorio rock zvuk 90-ih

Foto: Profimedia

Steve Albini, pjevač, gitarist i producent koji je stajao iza nekih od najcjenjenijih albuma američke alternativne glazbe, preminuo je u dobi od 61 godinu od srčanog udara koji je doživio u svom studiju. Osoblje u njegovom studiju, Electrical Audio, potvrdilo je vijest za Pitchfork .

Osim što je bio predvodnik underground rock zvijezda uključujući Shellac i Big Black, Albini je bio legenda studija za snimanje, iako je više volio izraz "inženjer" nego "producent". Snimio je Nirvanin In Utero, Surfer Rosa grupe Pixies, Rid of Me glazbenice PJ Harvey te bezbroj drugih klasičnih albuma, a do smrti je ostao otvoreni kritičar izrabljivačkih praksi glazbene industrije.

Albinijeva uloga samoopisanog audio inženjera obuhvaća dio alternativnog rocka koji je praktički žanr za sebe. Nakon ranog rada na Surfer Rosa, Tweezu grupe Slint i albumu Pod grupe Breeders, postao je sinonim za analognu produkciju zvuči živo i ima opipljivu sirovu energiju.

Ogoman utjecaj

Njegov neusporedivi životopis u kasnim 1980-ima i 90-ima uključuje utjecajne rane albume Jesus Lizarda, Wedding Present's Seamonsters, Brainiac's Hissing Prigs in Static Couture, kao i ploče Lowa, Dirty Threea, Boss Hoga, Jon Spencer Blues Explosiona, Superchunka i desetaka drugih.

Njegov utjecaj se proteže do sljedećih generacija rocka, punka i metala, od kojih je mnoge producirao, poput Mogwaia, Mcluskyja, Cloud Nothingsa, Mona, Tyja Segalla i Sunn O. Također je snimio neke albume nekih "laganijih" izvođača - Ys Joanne Newsom, rane ploče Nine Nastasie te veliki dio kataloga Jasona Moline.

Pročitajte više