Što Australija radi na Eurosongu?

Foto: Profimedia

DRUGU polufinalnu večer zatvorila je Australija. Australski rock bend Voyager nastupio je posljednji s pjesmom Promise, a Twitter su odmah preplavile fore o tome što Australija radi na nečemu što se zove Eurosong.

Objašnjenje sudjelovanja Australije na natjecanju za pjesmu Europe možda nije geografski najlogičnije, ali po svemu ostalom bilo je očekivano. Australci su Eurosong godinama napeto pratili, a njihova je publika jako dizala gledanost. 2014. godine dobili su i službenu pozivnicu da nastupe u polufinalu, ali u zabavnom dijelu programa. 

Godinu dana kasnije dobili su priliku i da se natječu, i to na 50. godišnjici Eurosonga. Tada su se automatski kvalificirali u finale, a pjevač Guy Sebastian svojom je izvedbom završio na petom mjestu. Australcima je naposljetku dopušteno da se svake godine natječu, ali više im nije dopuštena izravna kvalifikacija u finale, već moraju proći polufinalni krug.

Ako Australija pobijedi, neće organizirati Eurosong, nego jedna od zemalja organizatora natjecanja, odnosno Big 5. Velika Britanija je, kao članica Big Fivea, ove godine uskočila umjesto Ukrajine.

Pročitajte više