Sve više ljudi napušta Spotify i poziva na bojkot te platforme. Evo zašto

Foto: EPA/YouTube

U PROLJEĆE 2020. Joe Rogan, jedan od najpopularnijih podcastera na svijetu, dogovorio je ekskluzivni ugovor za svoje podcaste sa streaming platformom Spotify. Bila je to bombastična vijest koja je uzrokovala kasnije slične dogovore, no ovo je bio i ostao najveći. Rogan je svoju popularnost širio od stand-upa i komičara do ozbiljnog komunikatora i voditelja podcasta raznolikih tema.

Od Tarantina i Black Keysa do znanstvenika i političara. Pitanje je prestiža doći u Austin Texas i sjesti u Roganov studio.  

No ovog je tjedna došlo do ozbiljne kontroverze vezane uz njegove komentare i goste. Neil Young objavio je otvoreno pismo u kojem zahtijeva da Spotify ukloni njegovu glazbu jer nije želio dijeliti platformu s podcasterom Joeom Roganom. Young se nije ustručavao u pismu koje je uputio svom menadžeru i izdavačkoj kući Warner Records.

"To radim jer Spotify širi lažne informacije o cjepivima – potencijalno uzrokujući smrt onima koji vjeruju u dezinformacije koje oni šire", napisao je. "Molim vas, odmah danas postupite po ovom pitanju i obavijestite me o rasporedu." 

"Želim da Spotifyju odmah DANAS kažete da želim svu svoju glazbu s njihove platforme", rekao je u sada izbrisanom pismu, prenosi Rolling Stone. "Mogu imati [Joea] Rogana ili Younga. Ne oboje."

Spotify uklanja Youngovu glazbu

I čini se da Young ostvaruje svoju želju, jer Spotify sada uklanja njegovu glazbu, piše The Wall Street Journal. Spotify je i službeno odgovorio: "Želimo da sav svjetski glazbeni i audiosadržaj bude dostupan korisnicima Spotifyja. Uz to dolazi i velika odgovornost u balansiranju sigurnosti za slušatelje i slobode za kreatore", rekao je glasnogovornik Spotifyja u izjavi za WSJ. "Žalimo zbog Neilove odluke da ukloni svoju glazbu sa Spotifyja, ali nadamo se da ćemo mu uskoro poželjeti dobrodošlicu."

Od potpisivanja ugovora sa Spotifyom, Rogan je bio pod strogim nadzorom zbog izjava koje je dao o covidu-19, kao što je sugeriranje da zdravim mladim ljudima nije potrebno cjepivo. I Young nije jedina osoba koja kritizira Spotifyjevo usklađivanje s Roganom; koalicija znanstvenika i medicinskih stručnjaka nedavno je objavila svoje otvoreno pismo u kojem poziva Spotify da "poduzme mjere protiv masovnih dezinformacija koje se nastavljaju događati na njegovoj platformi". 

Joe Rogan nikad nije bio klasični antivakser, ali je imao popriličan broj izjava koje su izlazile iz službenog protokola zdravstvene zajednice.  

"Bojkotiraj Spotify"

Spotify je u prošlosti uklonio kontroverzne sadržaje, uključujući nekoliko epizoda Roganovog podcasta s desničarskim osobama, koje su snimljene prije nego što je potpisao svoj ekskluzivni ugovor s uslugom 2020. Također je uklonio glazbu bendova koji su povezani s neonacističkim skupinama i grupama koje mrze suprematizam. 

Spotify je 2018. objavio novu politiku o "ponašanju mržnje", što je dovelo do toga da je glazba umjetnika optuženih za fizičko i seksualno zlostavljanje uklonjena s njegovih uređivačkih i algoritamskih popisa pjesama. No, tvrtka je promijenila tu politiku tri tjedna kasnije, navodeći u blogu da se, iako će politika protiv sadržaja mržnje ostati, neće "igrati suca i porote" nad ponašanjem umjetnika. 

Tvrtka se posljednjih mjeseci suočila s daljnjim kritikama, nakon što je vlasnik Daniel Ek otkrio da je uložio 100 milijuna eura (85.2 milijuna funti) u obrambenu tvrtku Helsing, za koju se navodi da razvija softver umjetne inteligencije za podršku vojnim operacijama za identifikaciju ciljeva na bojnom polju. 

Nekoliko umjetnika, uključujući psihodeličnog glazbenika iz Velike Britanije Darrena Sangitu i njemačkog tehno producenta Skeeja Maska, povuklo je svoju glazbu sa Spotifyja, predvodeći mali pokret Boycott Spotify koji još nije podržao nijedan veći umjetnik.

"Nisam cijenjen izvor informacija, čak ni za sebe"

Što se Younga tiče, on je prije uklanjao svoje pjesme sa Spotifyja - napustio je uslugu, zajedno s Apple Musicom i drugim streaming stranicama, 2015. nakon što je izjavio da njihova kvaliteta zvuka nije dovoljno dobra. 

Dok čitate ovaj tekst, velika većina Youngovih albuma je uklonjena sa servisa. No, to ipak nije toliki gubitak za legendarnog Kanađanina Younga, jer velika većina njegovih prihoda dolazi od nosača zvuka, posebno vinila. Također, u protekle dvije godine izdao je dva nova i nekoliko re-izdanja svojih studijskih albuma i albuma uživo. Ovaj sukob s Roganom će mu donijeti i dodatni publicitet i prodaju. 

Na sve ovo je Joe Rogan jednostavno odgovorio: "Ja nisam liječnik." "Nisam cijenjen izvor informacija, čak ni za sebe", rekao je.

Na sve to, kako je #BoycottSpotify u trendu, konkurenti usluge - kao što su Apple Music, Tidal i SiriusXM – trljaju dlanove jer bivši pretplatnici Spotifyja polagano prelaze na njihove servise. 

I čini se da je ovo samo početak puno veće stvari. 

Pročitajte više