Što nas to budi ujutro? Znanstvenici otkrili "termostat" u mozgu koji vam ne da spavati

Ilustracija: Shutterstock

SNOM, odnosno količinom sna, upravljaju dva sustava u našem tijelu - cirkadijani sat i homeostat sna. Prvi prati vanjske faktore poput količine dnevne svjetlosti i temperature, no o drugom se vrlo malo zna - a znanstvenici tvrde da je upravo on odgovoran što se u određenom trenutku budimo sami od sebe, bez budilice ili drugih vanjskih podražaja.

"Homeostat mjeri nešto, ne znamo točno što, što se događa u našem mozgu tijekom budnog stanja. Kada dosegne maksimalan rezultat, zaspat ćemo, a kada se 'resetira' probudit ćemo se i ciklus započinje iznova", rekao je profesor Gero Miesenböck, koji dodaje da su izmjene budnog i usnulog stanja vezane za naš okoliš, odnosno zemljinu rotaciju.

Kako bi utvrdili o čemu je točno riječ, znanstvenici su ponovo krenuli proučavati voćne mušice, koje su im prve odgovore pružile i prije 45 godina. Ustanovljeno je da na centar za kontrolu sna u utječe visina dopamina u mozgu, a znanstvenici su povećanjem i smanjivanjem iste uspješno budili i "uspavljivali" mušice.

Otkrili su međutim i "ionski kanal" u mozgu koji su nazvali "Sandman", a koji kontrolira električne impulse za komunikaciju između moždanih ćelija. Upravo taj kanal ima sposobnost "isključiti" određene impulse odgovorne za budno stanje, a stručnjaci ga uspoređuju sa običnim termostatom kakav se nalazi u većini domaćinstava.

"No umjesto da mjeri temperaturu i uključuje grijanje kada zahladi, ovaj termostat će vas isključiti iz budnog stanja i uspavati vas u trenutku kada je za to isprogramiran", objašnjava dr. Jeff Donlea.

Znanstvenici još uvijek ne znaju što je ekvivalent za temperaturu u takvom sustavu, odnosno što koji je faktor prema kojem se "programiranje" vrši, no studija objavljena u časopisu Nature barem je prišla korak bliže odgovoru na to pitanje.

Pročitajte više