Što se događa s vašim penisom kada starite?

Foto: Shutterstock

Svi dijelovi vašeg tijela stare, a penis nije iznimka. 

Mnogi muškarci brinu o tome što će se dogoditi s njihovim seksualnim životom kada godine stignu i što će se dogoditi s njihovim spolovilima. Promjene u izgledu ili funkcioniranju vašeg penisa mogu biti znakovi zdravstvenih problema i mogu utjecati na kvalitetu vašeg života. Stoga je važno razumjeti koje promjene su normalne, a kada trebate potražiti pomoć.

Što možete očekivati da će se događati s vašim penisom kako starite i kada biste trebali biti zabrinuti objavljeno je u članku na portalu sciencealert.com.

Hoće li se smanjiti?

Nema definitivnih dokaza da će se duljina i opseg vašeg penisa prirodno mijenjati kako starite. To je zato što ne postoji istraživanje koje bi pratilo iste odrasle osobe i njihove mjere penisa tijekom desetljeća; postojeća istraživanja samo uspoređuju veličinu penisa među odraslima različitih dobnih skupina.

Također postoji mnogo različitih načina mjerenja veličine penisa - uključujući rastezanje, opušteno (meko) i uspravno. To otežava usporedbu istraživanja.

Međutim, kod nekih ljudi uvjeti povezani sa starenjem mogu stvoriti dojam da se duljina penisa smanjuje. To uključuje: pretilost (koja skriva korijen penisa), učinke prostatektomije i Peyronieovu bolest (gdje ožiljci u vlaknastom sloju penisa uzrokuju abnormalno savijanje).

Također, duljina uspravnog penisa može se smanjiti s godinama zbog erektilne disfunkcije ili manje elastičnosti penisa.

Što je s erekcijom?

Erektilna disfunkcija pogađa 15% muškaraca u 50-ima do gotovo 90% muškaraca starijih od 80 godina, prema engleskom istraživanju s više od 6000 sudionika. Postojeći zdravstveni uvjeti značajno su povećali rizik od erektilne disfunkcije, a rizik je bio dvostruko veći kod onih koji su ocijenili svoje zdravlje kao loše do umjereno.

Druge promjene koje se događaju s godinama uključuju smanjenje osjetljivosti penisa, što može smanjiti uzbuđenje. Ejakulacija je odgođena i događa se rjeđe.

Volumen sjemena i snaga ejakulacije smanjuju se s godinama. Vrijeme potrebno za "oporavak" nakon ejakulacije i ponovno postajanje seksualno responsivnim (poznato kao postejakulacijsko refraktorno vrijeme) također se povećava s godinama.

Dostizanje orgazma je "nemoguće" ili "umjereno teško" za 33% muškaraca u 70-ima.

Hoće li se oblik penisa promijeniti?

Ne očekuje se da se oblik penisa mijenja s godinama. Međutim, Peyronieova bolest (abnormalno savijen ili zakrivljen penis) postaje češća s godinama. To može biti posljedica nakupljanja oštećenja od manjih ozljeda tijekom vremena. Ova bolest pogađa 6.5% muškaraca starijih od 70 godina i može uzrokovati kratkotrajnu bol i dugotrajnu erektilnu disfunkciju.

Što je s mokrenjem?

Problemi poput inkontinencije, slabijeg mokrenja, problema s početkom i zaustavljanjem mokrenja te učestalog noćnog mokrenja povećavaju se kako muškarac stari.

Ovi simptomi su umjereni do ozbiljni kod gotovo 50% muškaraca starijih od 65 godina i kod 70% muškaraca starijih od 80 godina. Vjerojatno se to događa zbog veće stope benigne prostatske hiperplazije (uvećane prostate).

Problemi s erekcijom ili ejakulacijom mogu smanjiti kvalitetu života ako osoba želi nastaviti seksualni život. Erektilna disfunkcija također može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i poremećaja živčanog sustava.

Što je normalno, a kada treba potražiti pomoć?

Kako starite, normalne su manje promjene u veličini i obliku penisa, postupno smanjenje erektilne funkcije i osjetljivost te blagi urinarni simptomi koji ne stvaraju probleme.

Međutim, važno je potražiti medicinsku pomoć ako dođe do značajnih promjena u veličini ili obliku penisa, ili ako se pojave neobični čvorovi, ako postoji bol ili nelagoda u ili oko vašeg penisa, ako erektilna disfunkcija postane stalna ili vas muči i ako se urinarni simptomi pojave iznenada ili vas muče.

Pročitajte više