Što su sve ukrali od Androida: iPhone X je najbolji telefon 2012.

Foto: Press

I DOK Hrvati čekaju da nove, ali dosadne "osmice" stignu u prodaju, svima je već kristalno jasno da je prava ovogodišnja Appleova zvijezda novi iPhone X.

Osmice bi, realno gledajući, trebale nositi naziv iPhone 7S jer se radi o uređaju koji se po malo čemu razlikuje od prethodnika, dok je X, unatoč primjedbama na koje možete naići na internetu, korak prema nečem drukčijem i novom.

Appleovi uređaji nedvojbeno su kvalitetni, ali njihove "revolucije" često su predmet sprdnje, ne samo "androidofila" već i mnogih nesvrstanih promatrača. Stoga, bilo bi dobro da u periodu čekanja na "veliki dolazak", promotrimo sve te novotarije koje nam je ekipa iz Applea pripremila i vidimo što je od toga zaista novo.

Bežično Qi punjenje i AirPower

Bežično punjenje napokon je stiglo na iPhone 8, 8 Plus i iPhone X. I to je dobra stvar. Međutim, korisnici Androida vrlo dobro znaju da je LG Revolution s tom novotarijom izašao još, za smartphone trendove, davne 2011. Predstaviti to kao nešto novo u najmanju je ruku smiješno jer samo se u 2017. pojavila gomila uređaja koji su uredno došli s bežičnim punjenjem i nitko oko toga nije dizao previše galame.

Očekivalo se da će Apple možda izbaciti neki potpuno novi sustav bežičnog punjenja koji bi unio pravu revoluciju na tržište, ali oni su se na kraju odlučili za standard - Qi. Kako biste imali uvid u to o čemu govorimo, više od 140 uređaja (pametni telefoni, tableti i ostali uređaji) koriste ovaj sustav. Apple se godinama opirao ovom trendu zbog aluminijskog kućišta koje je prisutno od petice, dok su se ove godine ponovno vratili "staklenom sendviču" koji omogućava bežično punjenje. Na kraju krajeva, Ikea ima namještaj koji omogućava bežično punjenje dok će korisnici iPhonea plaćati dodatno za AirPower podlogu.

Dizajn lišen bezela

Iako se o micanju bezela dugo pričalo, Apple je tek ove godine odlučio uploviti u ove vode s novim X-om koji će biti prvi takav uređaj. Međutim, ponovno govorimo o prvom takvom Appleovom uređaju. Shae Aquos započeo je ovu priču još prije nekoliko godina, a nakon što je Xiaomi prošle godine najavio Mi Mix, postalo je jasno da dolazi novo vrijeme.

Otkad se pojavio na tržištu, uslijedio je i val nasljednika Mi Mixa. Tu su LG, Samsung i još nekoliko proizvođača koji su se okrenuli dizajnu bez bezela (ili su svedeni na minimum).

I dok neki smatraju da Steve Jobs nikada ne bi dopustio onu malu crnu traku na vrhu ekrana, čak ni to ne možemo nazvati novotarijom jer isto smo vidjeli na Essential Phoneu, a da stvar bude gora, Essential Phone uspio je čak pronaći i bolje dizajnersko rješenje za ovaj problem. A svi znamo koliko je Apple ponosan na svoj dizajn. Ipak, iPhone X ima više ekrana od ostalih uređaja bez bezela, a to nije mala stvar. 

Postoji i problem s crnom trakom na vrhu - aplikacije za gledanje videa. Primjerice, YouTube sadržaj doći će u dvije varijante: a) u klasičnom modu imat ćete crne rubove sa strane što znači da vam je isto imali bezele ili ne jer video nije prilagođen ekranu bez bezela i b) zumiranjem dobivate cijeli ekran, ali dio gubite zbog male crne trake koja upada u video.  

Prepoznavanje lica

Čim su predstavili FaceID, znali ste da fanovi Androida likuju jer radi se o standardu koji je na Androidima prisutan od 2012. kada se Galaxy Nexus pojavio na tržištu. Dodatno su likovali kada je sustav čak dva puta zakazao u trenutku kada je Craig Federighi predstavljao ovu veliku "revoluciju".

Sustav je u tih pet godina osjetno unaprijeđen, a Samsung na svojim najnovijim uređajima već ima i otključavanje zjenicom.

Optička stabilizacija

Na novom uređaju Apple je predstavio i dvostruku optičku stabilizaciju na stražnjim kamerama, što je odličan pomak i prilično bitna stvar za ljubitelje fotografiranja. No Samsung je i u ovom slučaju preduhitrio Apple pa je mjesec dana ranije istu funkciju predstavio na svom Galaxy Noteu 8.

Da ne bi bilo zabune, Samsung i Apple oduvijek su bili na glasu kao kompanije koje u svojim uređajima imaju najbolje kamere, ali Samsung se potrudio tijekom predstavljanja popljuvati 7 Plus zbog nedostatka optičke stabilizacije kod snimanja videa.

Vrijeme će pokazati tko je u ovoj utrci pobijedio - Note 8 ili X.

Brzo punjenje

Naravno, postoje nijanse, ali trajanje baterije velika je zamjerka za većinu hardcore korisnika pametnih telefona, neovisno o proizvođaču. Brzo punjenje još od 2013. postalo je standard za mnoge korisnike Androida, a iPhone je ovo uveo tek 2017.

One Plus ima Dash Charge, Motorola Turbo Power, a Apple tvrdi da ćete svoj uređaj do 50% napuniti za samo 30 minuta što je super za Apple, ali ne za korisnike Androida koji se mogu pohvaliti dvostruko boljim rezultatima.

A da stvar bude još gora, brzo punjenje na osmicama i X-u nije standardno već ga morate platiti dodatnih 75 dolara kupnjom USB-C adaptera i kabla. Iduće godine dolaze i AirPower podloge za bežično punjenje (pretpostavlja se da će koštati oko 70 dolara) pa ostaje vidjeti hoće li brzo punjenje biti standard u bežičnom modu.

OLED zaslon

Ako spadate u skupinu ljudi koji luduju za različitim tipovima zaslona, vjerojatno znate i da je Apple do ove godine koristio LCD zaslone, a upravo takve imaju i nova osmica i 8 Plus. No, iPhone X podigao je letvicu i dolazi s OLED zaslonom.

Jedini problem? Apple (i ostali proizvođači koji su ove godine uveli OLED) kasne čak osam godina za Samsungom koji je to učinio još 2009.

HDR sadržaj

Budući da dolaze s OLED zaslonima, iPhone X ima i podršku za HDR sadržaj što znači da ćete na novim uređajima moći uživati u HDR sadržaju s Netflixa i sličnih servisa. Kao što možete pretpostaviti, nisu prvi, a LG G6 je ranije ove godine predstavio mogućnost gledanja HDR sadržaja s Netflixa.

Nakon njih tu su i Sony Xperia XZ Premium, Samsung Galaxy S8/S8 Plus i LG V30. No, dobro je da su među prvima koji to rade jer ovo će postati standard.

Prvi telefon dizajniran za proširenu stvarnost

Za početak, treba priznati da je AR Kit dobra stvar i definitivno pomak u pravom smjeru.

Međutim, Apple je iPhone X predstavio kao "prvi telefon dizajniran za proširenu stvarnost". Naravno, to je laž jer imali smo Lenovo PHAB 2 Pro, a zatim i ASUS ZenFone AR. Dakako da se u oba slučaju radi o uređajima koji teško da su se masama našli na radaru, ali činjenica jest da je ekipa iz Applea izrekla neistinu.

Hoće li sve ovo promijeniti mišljenje fanova Applea? Naravno da neće. S jedne strane, njihova zaluđenost Appleovima uređajima odavno nema veze s tim je li Apple prvi ili posljednji u ovome ili onome, a s druge strane, to je i potpuno nebitno jer industrija pametnih telefona generalno treba nešto uistinu zanimljivo i novo jer u ovoj fazi sve se svelo na to da se iz godine u godinu vrtimo se u začaranom krugu izbacivanja novih uređaja koji su zanemarivo bolji od prošlogodišnjih.

Appleove prezentacije samo su savršeni primjeri tog tragikomičnog trenda.

 

Pročitajte više