Stoka izašao iz komune: Želim se zaljubiti i snimiti novi album

NAKON punih deset godina, koje je proveo konzumirajući drogu, 26-godišnji reper Marin Ivanović Stoka prijavio se u veljači ove godine u komunu na liječenje od ovisnosti. Nakon devet mjeseci provedenih na odvikavanju, Stoka kaže kako se ničega ne srami te kako je ponosan na to što se uspio izvući.

Stoka je danas, kaže, preuzeo kontrolu nad svojim životom. Drogirao se, kako je otkrio u razgovoru za časopis Extra, jer mu je droga davala osjećaj moći i lažne sigurnosti. Njome je, otkriva, kompenzirao samoću. Danas se, kaže, želi zaljubiti.  Kada je prerastao roditeljsku ljubav, Stoka se, kaže, zaljubio u jednu djevojku s kojom je bio u vezi nekoliko godina, no prekinuli su zbog droge. Onda je sve, nastavlja, "otišlo k vragu".

"Dok su drugi uzimali pet ecstasyja, ja sam ih uzimao 25"

Počeo se drogirati sa 16 godina, a u drugom razredu srednje škole prvi je put uzeo speed. Drogirao se, kako prepričava, intenzivno, a što se tiče količine, "bio je potpuni megaloman". "Dok bi drugi uzimali pet ecstasyja, ja bih ih dnevno uzimao i po 25. Tri godine zaredom uzimao sam ih svakodnevno. Jedno vrijeme sam ih uzimao i prije spavanja", kaže. Nakon što je završio s ecstasyjem, prebacio se na kokain.

Do droge je dolazio, kaže, zahvaljujući novcima koje je zaradio na nastupima. No, to nije bio jedini način. Priznao je da je zbog droge i krao od roditelja te se bavio preprodavanjem. Većinu svojih nastupa odradio je pod utjecajem narkotika. "Kad sam nastupao drogiran maltretirao sam publiku, radio incidente, palio odjeću, bio degutantan", kaže Stoka, te priznaje kako publika zacijelo u tome nije uživala, no da njega nije bilo briga jer je bio drogiran.

"Dileri su me voljeli, bio sam im zabavan"

O komuni je počeo razmišljati kada je počeo osjećati zdravstvene probleme. "Tresle su mi se ruke, stalno sam se znojio, otresao sam se na ljude oko sebe", prepričava Stoka te dodaje kako mu je otežavajuća okolnost kod drogiranja bila i ta što su ga svi dileri voljeli. Bio im je, kaže, zabavan pa su ga nerijetko i častili drogom.

Na liječenje se Stoka, kako otkriva, odlučio kada je shvatio da je dotaknuo "dno dna". Kada je mami počeo krasti novac za drogu i kada je za istu počeo "klečati pred najgorim ološem". Odlazak na liječenje može zahvaliti i svom prijatelju i suradniku Marku Lasiću Neredu, koji je odbio s njim snimiti album zbog problema s drogom.

Sada kada je izašao, kaže, nada se da će ostati "čist". "Zadnji put kad sam bio ´čiste glave´ imao sam 15 godina, još sam bio dijete, sad me najviše raduje što opet mogu jasno vidjeti svijet oko sebe", kaže Stoka, koji je boravak u komuni iskoristio za pisanje pjesama. Napisao ih je, kaže, osamdeset  i nešto od materijala pokušat će iskoristiti za novi album koji će snimiti s Neredom, a za kojega najavljuje da će biti fantastičan.

Planova je, kaže, puno: tu je i televizija, rad s djecom, želja da progovori o svom problemu s drogom. Planira, kaže, napisati i knjigu. Zvat će se, najavljuje:  "Narko dnevnik zvijezde repatice", a u njoj će progovoriti o godinama koje je proveo uz drogu. "I još nešto - želim se zaljubiti, napokon imam kontrolu nad svojim osjećajima i imam nešto za dati", kaže reper.

Foto. Croatia Records

Pročitajte više