Strani mediji "popušili" Indexovu prvoaprilsku šalu

NEĆETE vjerovati, ali unatoč općepoznatoj činjenici da treba biti vrlo sumnjičav prema svim vijestima koje su objavljene 1. travnja, nekolicina stranih novinara je povjerovala Indexovoj "vijesti" da je FIFA zabranila Hrvatskoj plasman na Svjetsko prvenstvo sve dok ne izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu.

U neizmjernoj naivnosti posebice se istakla bugarska nacionalna televizija, čiji su novinari odmah povjerovali u istinitost vijesti, te nazvali redakciju Indexa kako bi od nas dobili komentar takvog postupka FIFA-e.

Indexovu prvoaprilsku šalu, koja je namjerno bila prepuna najbizarnijih mogućih tvrdnji, "popušili" su i novinari portala Ananova.com, koji su otišli i korak dalje – napisali su da su na tisuće ogorčenih navijača izašle na ulice nakon što je Index objavio kako je Hrvatskoj zbog Gotovine zabranjen odlazak na SP 2006.

Ananova u potpuno izmišljenoj vijesti piše kako su navijači nosili postere s likom Ante Gotovine, te izvikivali slogane protiv FIFA-e, sve dok Index nije priznao da se radilo o prvoaprilskoj šali (prvo naše "priznanje" je upravo ovaj tekst).

Bugarski news portal Novinite.com piše kako je vijest o zabrani nastupa Hrvatskoj na SP-u odjeknula poput bombe u Bugarskoj, zemlji čiji bi izgledi za plasman na SP bitno porasli da je Hrvatska zaista diskvalificirana.

"Čini se da se ipak radilo o čudnom smislu za humor u uredničkom timu hrvatskog news portala Index, iako je ta vijest uzrokovala histeriju širom Bugarske." – stoji u članku koji je objavio Novinite.com.

Kako smo neslužbeno doznali, makedonska nacionalna TV kuća je u svojim udarnim vijestima (blok vijesti iz svijeta) objavila kako je Hrvatskoj zabranjen nastup na SP-u.

Pročitajte više