Stručnjaci otkrili koja mana je pokazatelj visoke inteligencije

Foto: 123rf

ZABORAVLJANJE se uglavnom povezivalo s nedostatkom inteligencije, barem je tako najčešće prikazivano u filmovima. Međutim, istraživanje koje je provelo Sveučilište u Torontu tvrdi da je snažno pamćenje precijenjeno te je zaključeno kako je zaboravljanje zapravo dobro za vašu inteligenciju, prenosi Independent.

"Važno je da mozak zaboravi nevažne detalje i umjesto toga se usredotoči na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svijetu. Znamo da vježbanje pamćenja povećava broj neurona u hipokampusu, ali nevažni detalji iz vašeg života vas možda sprječavaju u donošenju dobrih odluka", pojašnjava autor studije, profesor Blake Richards.

Profesor Richards i Paul Frankland predlažu da se memorija koristi za optimizaciju donošenja odluka zadržavanjem vrijednih informacija i zaboravljanjem ostalih nevažnih stvari, u osnovi stvarajući prostor za stvari koje su važne.

Tvrde kako je zaboravljanje blagodat, a ne mana. 

Ako naš mozak zaboravlja određene detalje o prošlom događaju, ali ipak pamti širu sliku, istraživači vjeruju da nam to omogućuje bolju generalizaciju prethodnih iskustva, za razliku od nekoga tko se može sjetiti sitnijih detalja nekog događaja.

Međutim, ističu da je, ako ljudi zaboravljaju važne stvari velikom brzinom, to razlog za zabrinutost.

Studija tvrdi da je zaboravljanje detalja svako malo znak zdravog memorijskog sustava koji radi točno onako kako je zamišljeno.

"Jedna od stvari koja razlikuje okruženje u kojem ćete se željeti sjećati stvari u odnosu na okruženje u kojem želite zaboraviti stvari jest pitanje koliko je okruženje konzistentno i koliko je vjerojatno da će se te situacije vratiti u vaš život. Dobar primjer za to bio bi, recimo, radnik supermarketa koji se svakodnevno susreće s brojnim različitim ljudima te ih ne pamti, dok bi se osoba koja radi u malom lokalnom kafiću mogla prisjećati mještana", navodi profesor Richards. 

Profesor dodaje da je najbolje ne pamtiti apsolutno sve jer ako pokušavate donijeti odluku, to će biti nemoguće učiniti ako vam mozak neprestano bombardiraju beskorisnim informacijama.

Pročitajte više