Studenti izumili budilicu za buđenje "na pravu nogu"

STUDENTI sveučilišta Brown, na Rhode Islandu u Sjedinjenim Državama, izumili su budilicu koja omogućuje buđenje u najlakšoj fazi noćnog ciklusa sna spavača.

Izum omogućuje izbjegavanje umora i lošeg raspoloženja pri buđenju jer se zvonjava aktivira tek u lakoj fazi sna, čime se teoretski izbjegava ustajanje "na lijevu nogu".

"Budilica nazvana SleepSmart" procjenjuje vaš ciklus sna i čeka da uđete u najlašku fazu sna da bi vas probudila", piše časopis New Scientist od srijede.

Pomoću mikroprocesora i trake s elektrodama oko glave spavača, sustav bilježi moždane valove tijekom svake faze sna. Informacije se izravno, bez žica, prenose do budilice.

"Vi programirate vrijeme kada želite biti budni i ona zvoni tijekom posljednje faze lakog sna, prije tog vremena, piše New Scientist.

Budilicu je izumio Eric Shashoua, koji je nedavno diplomirao na sveučilištu Brown, zajedno sa svojim prijateljima. Izrada prototipa budilice je gotovo završila, a autori se nadaju komercijalizirati svoj izum sljedeće godine.

Pročitajte više