Sud naredio muškarcu da bivšoj ženi plati za kućanske poslove

Ilustracija: YouTube

KINESKI sud naložio je muškarcu da bivšoj supruzi isplati tisuće dolara kao naknadu za kućanske poslove izvršene tijekom petogodišnjeg braka.

Prema sudskim dokumentima, muškarac, identificiran samo kao Chen, podnio je zahtjev za razvod od supruge Wang prošle godine, nakon petogodišnjeg braka. Iako prvo nije htjela pristati na razvod, žena je kasnije zatražila kompenzaciju za sve poslove koje je obavljala kao domaćica tijekom njihovog braka, objasnivši kako njezin suprug nije sudjelovao u odgoju djeteta te da mu nije bilo stalo do ikakvih kućanskih poslova.

Obiteljski sud u Pekingu nedavno je presudio u korist žene, što je izazvalo žestoku raspravu u Kini, prenosi Oddity Central.

Wang je od supruga tražila restituciju u iznosu od 24.700 američkih dolara, ali sud je utvrdio da ona ima pravo samo na novčanu naknadu u iznosu od 7700 američkih dolara. Okružni sud u Pekingu Fangshan naložio je Chenu da izvrši jednokratnu uplatu od 50.000 juana (oko 48.5 tisuća kuna), kao i da bivšoj supruzi plaća alimentaciju 2000 juana (oko 1950 kuna) mjesečno.

Nematerijalna imovina

Takvu presudu omogućio je novi kineski građanski zakonik koji je stupio na snagu prošle godine i koji kaže da supružnici imaju pravo tražiti naknadu u razvodu braka ako smatraju da su snosili veću odgovornost u odgoju djece, pružanju pomoći partneru ili brigu o starijoj rodbini. Prije su parovi koji se razvode mogli dijeliti samo materijalnu imovinu.

Presuda je izazvala burnu raspravu na kineskim društvenim mrežama, a većina ljudi izrazila je bijes zbog male isplate koju je žena dobila za pet godina kućanskih poslova.

Feng Miao, sudac koji je predsjedao kontroverznim slučajem, rekao je za kineski Nacionalni radio kako očekuje da će u bliskoj budućnosti biti podneseno još sličnih slučajeva, dodajući da sudu treba još vremena i iskustva u procjeni pravog iznosa novčane naknade za nematerijalnu imovinu.

Pročitajte više