Sun skuplja 15.000 eura za očuvanje kostura kita iz Temze

BRITANSKI dnevni list Sun uputio je u ponedjeljak poziv za skupljanje 15.000 eura kako bi se sačuvao kostur kita zalutalog u Temzu koji je uginuo na kranu kojim je trebao biti prebačen u otvoreno more.

List tvrdi da njegova inicijativa treba pomoći u očuvanju kostura za važna znanstvena istraživanja.

"Kemijske tvari u kostima kita pokazat će gdje je odrastao, čime se hranio i dat će nam potpunu sliku njegova života", dodaje Sun.

"Zatim se kostur može izložiti u Prirodoslovnom muzeju u Londonu", nastavlja Sun. Konzervator tog muzeja Richard Sabin potvrdio je da oni pokušavaju na sve načine sačuvati kitove kosti za znanstvena istraživanja", prenosi Sun koji podjseća da prema zakonu iz 1324. kitove kosti pripadaju kraljevskoj obitelji.

Taj zakon propisuje da svi kitovi koji se nasuču na obale Velike Britanije moraju biti predani kraljevskoj obitelji. Tradicionalno glava pripada kralju, a rep kraljici.

Sun, najtiražniji dnevni list u Britaniji s tiražom od 3,3 milijuna primjeraka smatra da je kit koji je zalutao u Temzu bila ženka, a ne mužjak kao što se isprva navodilo.

Uzroci smrti tog kita znat će se u srijedu ili četvrtak, rekao je u ponedjeljak jedan od stručnjaka koji su pokušavali spasiti nesretnog sisavca.

Obdukcija je trajala cijeli dan u nedjelju, a prvi rezultati znat će se u srijedu ili četvrtak, rekao je Tony Woodley iz organizacije British Divers Marine Life Rescue Group (BDMLR).

On je rekao da će leš kita dugog pet metara i teškog najmanje 2 tone uništiti vlasti u Gravesendu, mjestu na ušću Temze gdje je napravljena obdukcija.

Pročitajte više