Suočavanje s trolovima: Vodič za preživljavanje na društvenim mrežama

U moru selfieja, foodie fotografija i #blessed statusa, društvene mreže mogu izgledati kao beskrajna zabava. Ali, čekajte, što je to? Negativan komentar na vašem pažljivo uređenom postu? Da, dobrodošli u džunglu interneta, gdje trolovi i hejteri vrebaju iza svakog digitalnog ugla. Ne brinite, donosimo vam ultimativni vodič za suočavanje sa svom negativnošću na društvenim mrežama.

 

Ne hranite trolove

Prvo pravilo kluba društvenih mreža: Ne hranite trolove. Ako vam se neki anonimni junak odluči posvetiti i ostaviti "ljubazan" komentar, zapamtite - trolovi se hrane vašom pažnjom. Ignorirajte ih. Nastavite dalje. Neka vaša tišina bude glasnija od njihovih tipkovnica.

 

Blokiraj i zaboravi

Ah, divan svijet blokiranja. Ako vas netko konstantno gnjavi ili prelazi granice, ne bojte se upotrijebiti tu čarobnu opciju blokiranja. Mislimo, zašto trpjeti digitalne napasnike kad možete stvoriti vlastiti mali internet utopiju bez njih?

 

Razmislite prije nego što odgovorite

Ako ste tip koji se mora suočiti s negativcem, razmislite dvaput prije nego što odgovorite. Je li vrijedno vašeg vremena? Hoće li vaš odgovor zapravo riješiti situaciju? Ako odlučite uzvratiti, ostanite pristojni i civilizirani. Pokažite svijetu da ste iznad toga – i da imate više stila.

 

Ne shvaćajte to osobno

Zapamtite, većina negativnih komentara više govori o osobi koja ih je napisala nego o vama. Neki ljudi jednostavno imaju loš dan (ili loš život) i koriste internet da iskaljuju svoje frustracije. Nemojte im dopustiti da vam pokvare dan.

 

Koristite filtere i postavke privatnosti

 

Ako vam je dosta negativnosti, iskoristite filtere i postavke privatnosti koje nude društvene mreže. Ograničite tko može komentirati vaše postove ili čak tko ih može vidjeti. Internet možda jest divlji zapad, ali vi ste šerif u svom malom digitalnom gradu.

 

Njegujte pozitivnu zajednicu

Okružite se ljudima koji vas podržavaju i dijele pozitivnost. Neka vaša društvena mreža bude oaza dobrih vibracija, a ne polje bitke. Kada se okružite pravim ljudima, negativni komentari postaju samo šum u pozadini.

 

Podsjetite se da je stvarni život izvan ekrana

Na kraju dana, društvene mreže su samo jedan dio vašeg života. Ne dopustite da digitalni svijet utječe na vaše stvarno raspoloženje i samopouzdanje. Izađite van, udahnite svjež zrak i sjetite se da je život puno više od lajkova i komentara.

 

Zapamtite, negativni komentari su poput kiše: ponekad su neizbježni, ali uvijek prođu. Nosite svoj virtualni kišobran s ponosom i nastavite sjajiti na društvenim mrežama, neovisno o hejterima.

 

Pročitajte više