Suze na premijeri predstave o životu Nikole Tesle

Foto: Press

Suznih očiju i gromoglasnim pljeskom publika je nagradila hrvatsku premijeru predstave Tesla: Puni krug, koja se u utorak održala u Tehničkom muzeju povodom manifestacije Dani Nikole Tesle. Performans o životu, djetinjstvu i idejama velikog genija potpisuju autori Petra Radin i Mario Kovač koji oko glavne uloge uopće nisu dvojili.

"Ja sam uvijek (Vladimiru) Tintoru govorila, ti ćeš biti Tesla", kaže Radin koju je osim fizičke sličnosti privukla i Tintorova mirna osobnost idealna za portret znanstvenika čiji su izumi trebali iskorijeniti ratove.

U ulozi majke našla se prvakinja HNK Varaždin Hana Hegedušić, Teslinu golubicu utjelovila je talentirana mlada sopranistica Josipa Bilić koju je na klavinovi pratio ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak. Pred brojnom publikom i desetak veleposlanika, uvodni govor na hrvatskom i engleskom održala je tajnica kabineta ministra vanjskih i europskih poslova Lara Romano koja je dala veliku podršku projektu.

O budućnosti projekta

Nakon emotivne izvedbe pjesme O jednoj mladosti Josipe Lisac, dvoranom je ipak zavladao smijeh potaknut desetominutnim filmom o stvaranju ovog performansa. Making of u režiji Milene Zajović i Sanje Padjen donio je detalje putovanja malenog Kazališta Tvornica lutaka iz Smiljana do New Yorka, gdje je Puni krug u studenom prošle godine imao svoju svjetsku premijeru.

"Pričamo o Las Vegasu, ponovno smo razgovarali s restoranom Delmonico’s u New Yorku, spominju se Nijagarini slapovi, uglavnom svašta pripremamo i jedva čekamo Teslu: Puni krug predstaviti na svjetskim pozornicama", otkrila je za kraj Petra Radin planove za budućnost projekta.

Pročitajte više