Suzuki od 940 "konja" pobjedio u legendarnoj američkoj utrci

LEGENDARNA američka brdska utrka Pikes Peak u Colorado Springsu u SAD-u dobila je novog pobjednika. Nakon 90-satnog spektakla najviše razloga za zadovoljstvo imao "Monster" Tajima koji je do prvog mjesta stigao u posebnoj izvedbi Grand Vitare Hill Climb Special.

Najbolja vremena na svim prolaznim točkama potvrdila su nadmoć Vitare bez obzira na surove uvjete na pojedinim etapama. Naime, u gornjem dijelu staze naglo je počeo padati snijeg, pa je utrka u nekoliko navrata iz sigurnosnih razloga prekidana, a na kraju je skraćena na 2/3 duljine staze.

Ostavivši iza sebe W. Dallenbacha koji je ciljem prošao 44 sekunde kasnije, Tajima je pokazao neospornu nadmoć u odnosu na konkurenciju.

"Race to the clouds"  je naziv za utrku Pikes Peak International Hill Climb koja ima dugu tradiciju. Prvo izdanje utrke održano je davne 1916. godine.

nadmorske visine, a cilj je nakon 156 zavoja na točno 4.300 metara. Staza se sastoji od 3 dijela: izuzetno brzi prvi dio, zatim složen i zavojit u drugom dijelu te u završnom dijelu koji je pustinjski dio. Podloga staze je mješovita, dijelom je asfalt dijelom makadam.

Zanimljivo je kako staza nema zaštitnih ograda te se eventualna greška vozača skupo plaća: izlijetanjem vozila u provaliju! Pravila utrke su vrlo jednostavna.Natjecatelj s najboljim vremenom ujedno je i pobjednik.

Motori u vozilima često raspolažu i s po 1.000KS, a vozači su pod velikim opterećenjem zbog velike nadmorske visine. Suzuki i "Monster" Tajima prvu utrku na Pikes Pike-u započeli su davne 1989. godine. Godine 1993. Cultus s dva motora pobijedio je u Unlimited diviziji, a 1995. godine Escudo je došao do ukupne pobjede. 

Ovogodišnja Grand Vitara Hill Climb Special bila je opremljena V6 motorom sa dva turbopunjača snage 940KS pri 8400 o/min i 901 Nm zakretnog momenta pri 6.280 o/min. Mjenjač je šest-stupanjski sekvencijalni, a masa vozila sa vozačem i gorivom iznosi 1125 kilograma.

Više informacija o utrci možete naći na službenim stranicama.

M.N.

Pročitajte više