Svako jutro stisnete snooze kad vam zvoni alarm na mobitelu? Prestanite odmah

Foto: Instagram

AKO pripadate skupini ljudi kojoj je onih "još pet minuta" najslađi dio sna i svako jutro bar jednom stisnete snooze i odgodite alarm - imamo loše vijesti za vas. Trenutno u Velikoj Britaniji traje Tjedan svijesti o mentalnom zdravlju i stručnjaci kažu da čak 82% Britanaca obožava snooze na mobitelu. Međutim, jeste li ikada promislili što se događa s vašim mozgom kada ga šokirate buđenjem svakih pet minuta?

Jedna britanska firma za proizvodnju madraca pokrenula je kampanju "Odbij snooze" u kojoj, kako kažu, žele spriječiti negativan utjecaj koji odgoda alarma ima na ljudski mozak. U tome im pomažu neuropsihijatri Matt Janes i Michael Banissy. 

Kako kažu, naš autonomni živčani sustav kontrolira sve fiziološke i biokemijske procese u našem tijelu - od disanja do kardiovaskularnih funkcija i probave. Ovaj se sustav sastoji od dviju grana: simpatičke i parasimpatičke, koje djeluju u tandemu jedna s drugom.

Janes objašnjava da svi mi spadamo u jedan od tri tipa - simpatički dominantan, parasimpatički dominantan ili uravnotežen metabolizator. Osobe koje pripadaju prvoj skupini u najvećem su riziku od depresije i anksioznosti, a dodatni stres na mozak kao što je odgoda alarma, odnosno veći broj buđenja, ostavlja posljedice. I osobe koje pripadaju drugoj skupini pod velikim su rizikom od posljedica stresa koje odgoda alarma uzrokuje mozgu.

Janes i Banissy savjetuju da se odmah prestane s upotrebom odgode alarma i potrudi da se spava što bolje. Savjetuju udoban madrac, krevet i pravilnu prehranu. Također, važno je i vrijeme odlaska u krevet.

Pročitajte više