Švedska najavila rat decibelima

VLASTI Goeteborga, drugog po veličini grada Švedske, zemlje koja je stekla status raja za rockere i garagepunkere, krenule su u ofenzivu protiv decibela nakon otkrića da je u sve većeg broja glazbenika i slušatelja, poglavito mladih ljudi, oštećen sluh.

Vlasti su dosad izbjegavale posegnuti za drastičnim mjerama te se njihova intervencija svodila na dobronamjerne preporuke organizatorima koncerta da smanje decibele.

No kako je istraživanje, što ga je proveo Švedski nacionalni institut rada, pokazalo da svaki deseti Šveđanin pati od zujanja u ušima, vlasti su se odlučile na promjenu strategije, a pokusni bi kunić imao biti Goeteborg.

Istraživanje je pokazalo da visok postotak glazbenika ima oštećen sluh, no sluh gube i konzumenti, poglavito mladi. Prema istome istraživanju, trećina rockera i 68 posto glazbenika koji izvode klasičnu glazbu ima problema sa sluhom.

Gradske vlasti Goeteborga žele da u klubovima dopuštena razina buke odsad bude prosječno 100 decibela, s vrhuncima od 115 decibela.

No djelatnik tvrtke Live Sound AB koja iznajmljuje tehničku opremu za koncerte drži da se tim problemom trebaju baviti proizvođači opreme.

"Proizvoditi opremu koja je toliko štetna, a zatim je koristiti bez ikakve zaštite, prava je ludost", drži Stefan Forsell.

I dok je dio zainteresiranih najavu novih mjera dočekao na nož - primjerice vlasnici nekih klubova koji ističu da je na današnjim instrumentima tehnički nemoguće svirati tako da bi se zadovoljile tražene norme, drugi su problemu pristupili konstruktivnije. Počinju se bolje izolirati klubovi, traže se čak i novi instrumenti koji proizvode manju buku.

Osim rockera i jazzera, zabrinuli su se i krugovi klasičnih glazbenika.

"Sviramo na violinama starima 150 godina koje nude nevjerojatno dobru kakvoću zvuka. Modificirati takve instrumente vodilo bi neminovno smanjenju kakvoće, kaže ravnatelj Filharmonije iz Goeteborga Sten Crajer.

Pročitajte više