Svi znate gdje ste bili na ovaj dan prije 10 godina

Foto: Ivo Čagalj/Tino Jurić/Pixsell/Klix.ba

NE POSTOJI čovjek u Hrvatskoj koji ne pamti gdje je bio, s kim i što je radio 3. veljače 2012. godine. Tog jutra Hrvatsku je prekrio snijeg kakav se rijetko viđao, a snježna mećava nastavila se tijekom cijelog dana. Donijela ga je ciklona Gabor.

Tih dana nitko nije mogao naslutiti da će jedna izjava Nevenke Bečić inspirirati pokojnog Lucića i Borisa Dežulovića da obrade pjesmu Zdravka Čolića i u njoj opjevaju jedan veliki snijeg i jednu Nevenku...

Ako u Google danas utipkate "snijeg 2012", dobit ćete posebne rezultate iz Splita, budući da su sve oči Hrvatske gledale prema zaleđenoj Rivi. Iako je tog dana cijelu zemlju okovao snijeg, Split je bio u centru pažnje medija. Oni su se skijali na rivi, ekipe hitne pomoći su bile stalno na terenu, a gore spomenuta Nevenka je dočekala da je zbog jedne izjave zapamti cijela Hrvatska. I to vjerojatno zauvijek.

 "Svi građani koji su izlazili van, a nisu imali potrebe izlaziti, su sami odgovorni ako im se nešto desilo. Nadalje, ako se radi o starijim sugrađanima, pa svi stariji bi trebali imati ili svoju djecu, a djeca su po zakonu dužna da skrbe o roditeljima, a ukoliko nemaju djecu, onda su mogli imati nećake ili nećakinje i tijekom života uspostavljati s njima korektne odnose, a ako nemaju nećake i nećakinje imaju susjede, pa su trebali graditi dobrosusjedske odnose", rekla je Nevenka Bačić.

Snijega 2012. se prisjetila i Marijana Puljak na svom Facebooku, a Nevenka Bečić našla se i u njezinim uspomenama.

Naravno, i ostatak Hrvatske bio je prekriven debelim snježnim pokrivačem. Dane koji su uslijedili zasigurno će pamtiti generacije, a tog dana nastale su fotografije kakve se vjerojatno još dugo neće ponoviti.

 

U Bosni i Hercegovini ljudi su spavali u tramvajima

Međutim, ono što se dogodilo u Dalmaciji ekipi u BiH je vjerojatno bilo smiješno. U mećavi u veljači 2012. u Sarajevu i Mostaru palo je više od metra snijega, a nanosi su dosezali dva metra. Uslijedio je pravi kaos. Kako je tada pisao Klix neka sela u BiH bila su potpuno odsječena od svijeta, a uslijedio je i prometni kolaps.

"Više tramvaja je od sinoć zaglavljeno u snijegu, a prema nekim informacijama pojedini građani koji su kasno sinoć krenuli kući prespavali su u vozilima gradskog prijevoza, jer su sve sporedne ulice potpuno blokirane", pisali su.

Snijeg je posebno šokirao Mostarce. Metar snijega koji je pao u gradu koji je uz Podgoricu najtopliji grad bivše Jugoslavije potpuno je paralizirao normalan tijek života. Djeca su se rađala u kolima hitne pomoći, automobili su bili zatrpani snježnim nanosima, a Stari most pod metrom snijega bio je prizor koji se viđa jednom u životu.

Ako imate fotografije mećave iz 2012. godine koje biste voljeli podijeliti s nama, slobodno ih pošaljite na desk@index.hr. 

Pročitajte više