Švicarska garda: Ženama ulaz zabranjen

VATIKAN je u utorak poručio ženama da se ne nadaju postati članovima Švicarske garde, najstarije i najživopisnije plaćeničke vojske na svijetu.

Taj stav iznesen je na konferenciji za novinare o planovima za obilježavanje 500. obljetnice osnivanja tih elitnih snaga koje štite papu i državu Vatikan.

Švicarska garda već stoljećima nije sudjelovala u pravoj bici, pa njezin zapovjednik poručnik Elmar Mader kaže kako je borba oko spolova zadnja stvar kojom bi se želio baviti.

"Ne mogu zamilsiti da postrojbu otvorimo ženama", rekao je on dodajući da su barake u Vatikanu "male i pretrpane" i ne želi da bilo što naruši strogu vojničku disciplinu.

"Vojnici su mladi i ne želim probleme. Ne kažem da žene nisu kvalificirane za taj posao. Jednostavno, to je pitanje discipline", istaknuo je Mader.

Također je dodao kako nema namjeru mijenjati zlatne, crvene i plave boje renesansnih uniformi švicarskih gardista.

Jedan od središnjih događaja proslave koja će trajati od siječnja do lipnja 2006. godine bit će 723 kilometra dugi, odnosno 27-dnevni mimohod iz Bellinzona u Švicarskoj u znak sjećanja na ulazak u Rim gardista koje je radi osobne zaštite unajmio papa Julije II.

Najcrnji dan u povijesti Švicarske garde dogodio se 1998. godine kada je gardist Cedric Tornay na misteriozan način ubio zapovjednika Aloisa Estermanna i njegovu ženu, a potom i sebe. Vatikan je tada objavio da je Tornay potpuno izgubio razum jer ga Estermann nije promaknuo, no njegova obitelj sumnja u službenu verziju crkvenog vrha.

Garda danas broji 110 članova, katolika koji dolaze iz švicarske vojske i koji moraju biti visoki najmanje 174 centimetra da bi mogli kandidirati za taj posao.

Pročitajte više