Švicarska policija uhitila slavnog redatelja Romana Polanskog

PROSLAVLJENI svjetski redatelj, 76-godišnji Roman Polanski uhićen je u subotu kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zurichu. Polanski je uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 31 godinu zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom. To se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama 1977. godine, ali je Roman prije uhićenja pobjegao u Francusku, čije državljanstvo također posjeduje. Od tada nije kročio na američko tlo, a čak je izbjegavao režirati filmove u Velikoj Britaniji zbog straha od izručenja.

Posljednjih je godina Polanski, koji je rodom Poljak, radio na odbacivanju optužnice za silovanje, ali mu je američki sudac formalno odbio zahtjev u svibnju ove godine. Sudac Peter Espinoza mu je predložio da se vrati u SAD kako bi se poradilo na smanjenju početne optužnice, po kojoj bi mogao dobiti doživotni zatvor, ali Romanov odvjetnik tu ideju odbacuje tvrdeći kako će ga odmah uhititi kao bjegunca.

I Samantha Geimer traži odbacivanje optužnice

Žrtva cijele priče, Samantha Geimer s kojom je, kao 13-godišnjakinjom, Polanski imao seksualni odnos, također je tražila odbacivanje optužnice jer nastavak publiciteta oko cijele priče "šteti njoj, njezinom suprugu i njihovoj djeci". Polanski u SAD-u nije bio više od 30 godina, a Oscara kojega je osvojio 2002. godine za film "Pijanist", preuzeo je glumac Harrison Ford, koji je 1988. glumio u njegovom trileru "Frantic".

Organizatori filmskog festivala u Zurichu izjavili su kako je pritvaranje Polanskog izazvalo "šok i nevjericu", ali prikazivanje retrospektive njegova rada će se nastaviti, prenosi BBC. Također, održana je i posebna ceremonija koja je omogućila svima da izraze solidarnost s Romanom Polanskim i divljenje njegovom radu. Veliki redatelj je za sada siguran jer Švicarska nema dogovor o izručenju sa SAD-om.

Pročitajte više