Svugdje je lijepo, neka vam doma bude najljepše

Jastučići čine čuda

Kauč, sofa, krevet, fotelja, garnitura i slično dealni su kandidati za brzinske promjene. Sa samo nekoliko metara platna i par jastuka možete promijeniti izgled cijelog prostora, a da vam novčanik pritom ne pati. Za one nešto plićeg džepa najbolje je sakupiti sav materijal kojega imaju kod kuće i krenuti sa maštanjem i igrom. Materijal koji može poslužiti ne mora nužno biti neobrađena tkanina iz trgovine. Stare hlače, majice, zavjese i slično mogu itekako poslužiti u ukrašavanju vašeg novog "gnijezda".

Hlače mogu poslužiti kao idealan materijal za jastučiće, dok od zavjesa i majica možete napraviti divan prekrivač. Naravno, sve to pod pretpostavkom da ste malo spretni i znate osnove šivanja. Ukoliko ipak niste te sreće, možete napraviti nešto originalno i vrlo inovativno. Uzmite tkaninu kojom želite obući jastuk. Odrežite tkaninu 5 cm širi i duži od veličine jastuka i zatim spojite rubove običnim zihericama ili ih učvrstite s nekoliko gumbića koje većina ljudi zna šiti. Oni koji si mogu priuštiti kupovinu novog jastuka ili jastučnice najviše brinu o tome što je trenutno moderno u svijetu unutarnjeg uređenja. Teško je odrediti jednu boju ili jedan stil koji bi se nazvao modernim, a da se pritom ostale stilove kategorizira kao staromodne. U današnje vrijeme moderno je sve sto je skladno i estetski lijepo, ma koje boje ili ma kojeg stila to bilo.

Međutim, ako tek stvarate svoj stil ili ga jednostavno želite promijeniti, dizajneri se slažu da je najbolje kombinacija nekoliko različitih stilova i boja. Tako je obvezatno da se među jastucima kojima ćete osvježiti stan obavezno nađe i nekoliko onih srebrnih, zlatnih ili jednostavno sjajnih. Posebno mjesto u toj kategoriji zauzimaju jastuci od brokata ili oni presvučeni svilom. Alternativa za takve jastučiće mogu biti i indijski jastuci koji svojom "metalik" tkaninom izgledaju kao da se sunce spustilo u vaš dom i smjestilo u vašu omiljenu fotelju. Preporuka je da jastuci kojima ćete urediti svoj dom nisu od iste tkanine. Kombinirajte lan, svilu, umjetnu kožu, traper i čipku. Neka bude zanimljivo tako da svaki puta kada u svoj dom primite goste oni nikada ne požele otići.

Prekrivači za urednost

Čak i oni najljeniji muškarci znaju kako stan može izgledati uredno i moderno, a da ne moraju previše brinuti o tome. Prekrivači su idealni za sve koji žive brzim tempom života, a vole biti opušteni i ne brinuti previše oko namještaja. Prolijete li nešto po kauču dok je prekrivač na njemu - manje ćete brinuti nego da prolijete nešto po originalnoj tkanini i tada cijeli rok trajanja kauča imate podsjetnik na to kako ste nespretni bili. S druge strane, pokrivač će prekriti tu mrlju, djelovat će svježe, a problema se nitko neće niti sjećati. Nakon gledanja utakmice, nakon tuluma ili nakon uživanja u kokicama tokom gledanja nekog dobrog filma sve što trebate napraviti je otvoriti prozor, malo protresti prekrivač i problem je rješen - ni traga neredu.

No, prekrivači imaju još jednu prednost. S partnerom se možete divno "ušuškati“ prekrivačem dok uživate u zajedničkim trenucima, a ako zaspite pred televizijom možete se pokriti istim da vam ne bude hladno.

Detalji za posebnu atmosferu

Nakon uređenja sjedećih garnitura treba se posvetiti detaljima. Detalji inače označavaju neke sitnice, ali kod interijera detalji mogu značiti i više od samog namještaja. Svaki predmet unesen u dom mora imati neku simboliku, osobnost i toplinu. Bilo da se radi o maskama s putovanja u Afriku ili školjkama sa prošlog ljetovanja - detalji su ti koji svakom domu daju "ono nešto". Dakle, sve što vam je drago i što vas podsjeća na lijepe trenutke stavite na svima vidljivo mjesto kako bi svakodnevno mogli uživati u životu. No, ako ne želite svoje intimne stvari, pa čak ni slike izlagati svima koji dolaze u vaš dom, možete jednostavno postaviti nekoliko svjetiljki na različita mjesta po stanu. Svjetiljke neka budu u skladu s ostatkom stana, a kod kupovine obratite pozornost da imaju regulaciju jačine svjetlosti. Rasporedite li svjetiljke različite jačine svjetlosti po stanu, efekt će jamačno biti zapanjujući.

No, kod svjetiljki postoji jedan praktičan problem, a to su utičnice. Ako nemate dovoljno utičnica u stanu za svjetiljke i ne želite po stanu povlačiti kablove za struju - alternativa su dobre, stare svijeće. Svijećnjaci će davati ugođaj po danu, a svijeće po noći, tako da cijeli dan možete uživati u prirodnoj svijetlosti. Svijećnjaci nemaju neko pravilo kako moraju izgledati, samo je bitno da su upadljivi i zanimljivi. Nikako jednostavni i neprimjetni. Oni moraju biti ukras kada se ne koriste, a funkcionalni kada se koriste. Isto pravilo vrijedi i za vaze. Kada se ne koriste, tj. kada u njima nije cvijeće, moraju biti dovoljno atraktivne da su same po sebi ukras, a kada je u njima cvijeće - moraju biti dovoljno lijepe da se stope sa aranžmanom koji ste odabrali. Na kraju vam ne preostaje ništa drugo nego smjestiti se udobno među jastuke, ogrnuti prekrivačem, smiriti gledajući blagu svjetlost i jednostavno uživati u svom domu.

Al.H.

Pročitajte više