Tajnovito planinsko jezero krije čaroban prirodni fenomen za koji mnogi ne znaju

Screenshot: Youtube

JEZERO Kaindy, skriveno u tajnovitim planinama Tian Shan u Kazahstanu, zasigurno je jedno od najneobičnijih mjesta na planetu. 

Nastalo je nakon velikog potresa 1911. koji je izazvao klizišta i stvorio prirodnu brazdu u planini koju je ispunila kišnica. Poznato je po čarobnoj podvodnoj šumi, nastaloj od većeg broja potopljenih stabla omorike, čiji vrhovi vire iz vode, a ispod površine su obrasli algama i tako stvaraju nevjerojatnu "naopaku" šumu. 

Jezero je dugačko 400 metara, a duboko oko 30 metara. Izvana djeluje kao da je nekoliko dugačkih kopalja zabodeno u vodu, ali pravi pogled se skriva ispod površine, gdje su stabla savršeno očuvana zahvaljujući ledenoj vodi čija temperatura ni ljeti ne raste iznad šest Celzijevih stupnjeva. Srećom, nije potrebno zaroniti kako biste vidjeli ovu čarobnu šumu jer su vode jezera kristalno čiste pa se podvodna šuma dobro vidi i s površine. 

Kako navodi curiosity.com, ovo jedinstveno jezero ne posjećuje baš puno turista, vjerojatno zato što se u blizini nalaze turistički puno razvikanija jezera Veliko jezero Almaty i jezero Kolsay do kojih je puno lakše doći. 

Pročitajte više