Talijanke sve manje kuhaju

U RAJU za gurmane, Italiji, zvoni na uzbunu: mlade žene više ne znaju i ne žele kuhati.

Postotak Talijanki u dobi od 25 do 35 godina, koje nerado stoje uz kuhinjsku peć, tvrde su sociolozi, raste zabrinjavajuće brzo.

Klasična talijanska ´mamma´, koja je provodila sate u kuhinji da bi pripremila čudesna jela, lasagne, paste i tortelline, postala je prava rijetkost. Žene ne provode više od 35 minuta dnevno uz peć.

Stručnjaci misle kako mlade suvremene majke nisu ništa naučile o gastronomskoj kulturi od svojih ´mamma´. Oni također drže da talijansku gurmansku tradiciju veoma ugrožava i grozničav život u velikim gradovima i vremenska stiska u kojoj živi većina zaposlenih žena.

Od takvog trenda svakako profitira talijanska prehrambena industrija. Prodaja gotovih jela, smrznutih pizza, pasta i drugih priloga rekordna je. Samo na gotova jela Talijani utroše godišnje oko 63 milijuna Eura. Uz to se u Italiji godišnje spremi četrdesetak tisuća tona smrznute hrane u vrijednosti od oko 231 milijun Eura. U zemlji spaghetta cvate i posao s pastama. Godišnja potrošnja umaka za spaghette iznosi 42.125 tona.

No premda je kulinarski odgoj mladih žena u Italiji sve manjkaviji, s gastronomskom budućnošću Italije, misle neki, ipak ne stoji tako loše. Mnoge žene susreću se s kuhanjem i počnu ga učiti tek nakon što su osnovale vlastitu obitelj. Tečajevi kuhanja na Internetu, pa i emisije na televiziji, također pridonose tome da se kuhanju posvećuje veća pozornost. Brojni su i tečajevi za samce o pripravljanju jela u mikrovalnim pećnicama.

Tako jedan trend izaziva drugi. Kuhanje se može naučiti u svakoj životnoj dobi, potrebno je samo imati malo pojma o tome i znati uživati.

Pročitajte više