Talijanski dr. Frankenstein želi transplantirati glave: Horor ili formula za besmrtnost?

Screenshot: YouTube

ONO ŠTO  je dosad bilo moguće samo u bujnoj mašti pisaca horora te u filmovima i pričama o dr. Frankensteinu, uskoro bi moglo postati stvarnost.

Kontroverzni talijanski neurokirurg Segio Canavero uvjeren je da će uskoro uspjeti transplantirati glavu jednog čovjeka na tijelo drugoga, piše Daily Mail. Koristio bi se istom tehnikom kojom je nedavno kineskim neuroznanstvenicima uspjelo učiniti isto na majmunima – dekapitirali su dva majmuna i zamijenili im glave.

Ne samo da bi Canavero time želio dati pacijentima koji pate od mišićne distrofije priliku za novi život transplantirajući njihovu glavu na zdravo tijelo, već smatra i da takva procedura teoretski može znatno produljiti ljudski život. Jedini faktor u duljini životnog vijeka nekog čovjeka bila bi dostupnost novog tijela kada trenutno propadne.

"Novost nije toliko transplantacija majmunskih glava. Svi u medijima govore 'Hej, čovječe, to je transplantacija glave na majmunu'. Ali to je već učinjeno prije 40 godina. Važna vijest je da su svi kritičari ove metode sada poraženi. Svijet više nikad neće biti isti", optimističan je Canavero. Transplatacija na koju podsjeća dogodila se 1970. kada je Robert White uspio "prišiti" glavu jednog majmuna na tijelo drugog, ali životinja je bila paralizirana od vrata naniže.

Procedura kojom Canavero planira raditi transplantacije glave poznata je. Glave bi se odvojile od doniranog tijela i od pacijenta istovremeno te bi se pacijentova glava "zalijepila" polietilen glikolom za leđnu moždinu donorovog tijela. Mišići i krvne žile bi se zašile, a pacijent bi zatim proveo četiri tjedna u komi da se spriječi micanje. Tijekom kome primao bi slabe elektrošokove da se stimuliraju mišići i veze između mozga i tijela. Nakon buđenja, pacijent bi trebao normalno koristiti svoje novo tijelo.

Ne treba čuditi što se Canavero suočava s nizom kritičara i protivnika. Mnogi ističu etička pitanja kao što su pravo na novo tijelo, odnosno kako bi se uopće odabrale osobe kojima bi se na taj način produljio život. Neki liječnici ističu da takvo što jednostavno nije moguće: "Nema načina kojim bi se u bližoj budućnosti moglo povezati dva kraja leđne moždine. Imali bi glavu koja vidi, čuje i može micati mišiće lica, ali tijelo se ne bi moglo micati tako da bi tijelo služilo samo tome da putem krvotoka održava glavu živom. Zaista zvuči kao noćna mora", tvrdi Simon Kay, vodeći britanski stručnjak za transplantacije.

Možda neće doći ubrzo, no funkcionalna transplantacija glave vjerojatno je na pomolu. Hoće li to biti spas za mnoge ili samo noćna mora, kako tvrdi Kay, zasad je teško reći.

Pročitajte više