Tatino čitanje priča prije spavanja poboljšava uspjeh u školi

Očevi koji redovito čitaju svojoj djeci i aktivno se njima bave igraju vitalnu ulogu u akademskom uspjehu u kasnijoj životnoj dobi svoje djece, prema novom istraživanju koje je objavio britanski list Times.

Istraživanje, u kojem je ispitano 17.000 djece, pokazalo je da će djeca puno lakše proći prijamne ispite na fakultetima ako su njihovi očevi nalazili dovoljno vremena da im čitaju ili se s njima igraju, odnosno ako su igrali aktivnu ulogu u odgoju djece.

Te tvrdnje jednako vrijede i za djecu rastavljenih roditelja kao i za djecu koja su imala očuhe, kazala je Eirine Flouri, psihologinja Centra za istraživanje odgoja i djece sveučilišta u Oxfordu.

´Bili smo vrlo iznenađeni kada smo otkrili da za tu posebnu skupinu djece obiteljska struktura nije odigrala bitnu razliku. Ono što je važno to je nazočnost figure oca´, kazala je.

Flouri ističe četiri kriterija za određivanje razine sudjelovanja očeva u odgoju djece.

´Otac koji aktivno sudjeluje u odgoju čita svom djetetu, vodi ga u šetnje, zanima se za obrazovanje djeteta i igra ulogu koja je jednaka majčinoj ulozi u ophođenju s djetetom´, kazala je Flouri.

Posebno je važna uloga oca za mentalno zdravlje djevojčica u tinejdžerskoj dobi, te dječaka u adolescentskoj dobi.

Mladi ljudi koji osjećaju bliskost s očevima u tinejdžerskoj dobi, vjerojatno će imati zadovoljavajuće bračne odnose u zrelijoj dobi.

Pročitajte više