Teksašanke Dixie Chicks protiv Teksašana Busha

TRI djevojke iz Texasa koje su osvojile američko  tržište svojim pop-country albumom "Home", Dixie Chicks, na nedavnom su nastupu u Londonu napale predsjednika SAD-a Georgea Busha, što je za sobom povuklo brojne proteste "poštenih američkih patriota".

Jedna od tri pjevačice Dixie Chicksa, Natalie Maines, je između izvođenja dvije pjesme na nedavnom koncertu u Londonu izjavila: "Samo da znate, sramimo se što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država iz Texasa."

Britanska publika na te riječi reagirala je oduševljenim pljeskom i skandiranjem, ali reakcija s druge strane Atlantike je bila nešto drugačija.

Naime, te su riječi izazvale burne reakcije američkih patriota, koji su odmah pozvali na bojkot glazbe benda Dixie Chicks. Tako je u Nashville-ski country radio WKDF-FM zaprimio na stotine poziva koji su tražili bojkot benda, dok su oni oštriji pozivali "poštene Amerikance" da smjesta bace svoj primjerak albuma "Home" u smeće.

No, Dixie Chicks nisu ostale dužne "velikim patriotima", pa su na svom službenom siteu objavile zajedničku izjavu koja kaže: "Na europskoj turneji smo provele nekoliko tjedana i ostale smo zapanjene anti-američkim stavom većine ljudi. Podržavamo američke vojnike bez obzira na sve, ali ništa nas ne plaši više od vjerojatnog rata u Iraku i činjenice da će puno nevinih ljudi izgubiti svoje živote."

U zasebnoj izjavi, Natalie Maines je dodala: "Imam osjećaj da predsjednik SAD-a ignorira mišljenje mnogih Amerikanaca, te izolira Ameriku od ostatka svijeta. Moj komentar na koncertu u Londonu izrečen je zbog moje frustracije takvim ponašanjem, a smatram da je jedna od privilegija svakog Amerikanca upravo sloboda izražavanja vlastitog mišljenja."

Dixie Chicks nedavno su osvojile čak 4 glazbene nagrade Grammy, uključujući onu za najbolji country album, a uskoro kreću i na sjevernoameričku turneju.

Pročitajte više