The Guardian: "Hrvatska, makni se, posjetitelji festivala idu u Grčku"

Foto: 123RF

BRITANSKI The Guardian uz naslov "Hrvatska, makni se, posjetitelji festivala idu u Grčku" obznanio je da Hrvatska više nije top destinacija za goste glazbenih festivala.

"Clubbing u Grčkoj napredovao je od vremena kada se pio ouzo i kada se penjalo po djelomično osvijetljenim planinskim putevima kako biste slušali kretsku glazbu u antičkim ruševinama. Ovog ljeta gomila je festivala elektronske glazbe, a nastupaju izvođači kao što su DJ Harvey, Midland i Jeremy Underground", piše u uvodu teksta Tess Reidy.

Novinarka se pita može li glazbena scena popraviti grčku reputaciju jer nekoć popularno turističko mjesto nakon ekonomskog kraha, društvenih nemira i izbjegličke krize, možda je daleko od nekadašnjeg sjaja, ali stvari se polagano mijenjaju.

"Prošle godine zabilježeno više od dva milijuna Britanaca posjetilo je Grčku, a ovogodišnji rezultati pokazuju da bi 2016. ta brojka mogla biti i veća. To je stvarno pozitivno za Grčku nakon par loših godina", govori Sean Tipton iz ABTA-e (Association of British Travel Agents).

Rastu popularnosti zasigurno su pomogli festivali kao što je Odyssia ili solunski Reworks, a tu je i drastičan pad cijena izazvan krizom što je svakako atraktivno mladim partijanerima (otoci poput Kosa, Samosa i Lezbosa).

Niže cijene

Grčka je zbog krize spustila cijene i postala privlačna mladim turistima. Posebno povoljni su otoci Kos, Samos i Lezbos.

Budući da je 60% mladih Grka nezaposleno, promotori paze i na cijene zbog lokalaca pa mnogi tulumi imaju besplatan upad što svakako nije uobičajena pojava. Atenski promotor i DJ Dimitris Rokos objašnjava: "Posljednjih je godina postalo jasno da mladi Grci još uvijek žele izlaziti i tulumariti, ali uz najniže moguće troškove".

To, naravno, ne znači i oporavak ekonomije već samo da je turizam jedina grana koja funkcionira.

Urednik magazina UrbanStyle i menadžer Claap Records tvrdi: "U Hrvatskoj postoje ogromni i posjećeni festivali s odličnim izvođačima. No, grčki vam festivali nude mjesta uz more s dobrim cijenama, ukusnom hranom i podjednako dobrim lineupom".

Više racija

Ipak, novinarka dodaje i da za razliku od Hrvatske, grčka policija i lokalne vlasti ne gledaju blagonaklono na tulume pa se isti vrlo često prekidaju što sprječava brz rast popularnosti grčkih festivala. No, promijeni li se i to, mnogo toga moglo bi se promijeniti jako brzo.

Doduše, organizatori se brzo snalaze pa se tulumi sele na druge lokacije za manje od sat vremena.

A i Grci su unatoč svemu prilično optimistični što ističe i DJ-ica Anna K.: "Kalendar je prepun festival, a Grci su uvijek spremni za slavlje. Ovo je, naposljetku, zemlja u kojoj imate dva rođendana - dan kad ste se rodili i dan sveca prema kojem ste dobili ime. Otoci i sela organiziraju i vlastite proslave. Na kraju krajeva, ovo je Grčka, rodno mjesto drame i zabave".

Pročitajte više