Tim Burton predsjeda žirijem u Cannesu

TIM BURTON predsjedat će devetočlanim žirijem na ovogodišnjem 63. festivalu koji će se od 12. do 23.svibnja održati u Cannesu, prenosi AP.

"Nakon što sam pola života proveo gledajući horror maratone, mislim da sam spreman i na ovo", rekao je Burton i dodao kako mu je velika čast što će sudjelovati na toj filmskoj manifestaciji.

Filmski genij pomaknutog ukusa i stila

Timothy William Burton je jednom riječju poseban. Ovaj je američki filmski redatelj, producent, scenarist i konceptualni umjetnik rođen u Kaliforniji, 1958.godine. Imao je čudno djetinjstvo, govorio je da su mu život kod kuće i škola preteški, a vrijeme je uglavnom provodio crtajući stripove i gledajući stare filmove, posebno one s Vincentom Priceom. 

Prvo Burtonovo umjetničko djelo krasilo kamione smetlara

U tinejdžerskim je danima osvojio nagradu za poster koji je nacrtao za jednu firmu u sklopu ekološke kampanje. Taj je poster, koji je još godinama krasio kamione smetlara, otkrio Burtonov talent. Nekoliko godina kasnije dobio je stipendiju na prestižnoj filmskoj akademiji u Kaliforniji.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su "Mrtva nevjesta", "Batman zauvijek", "Božićna pustolovina", "Edward Škaroruki"", "Charlie i tvornica čokolade" i "Planet majmuna" iz 2001. godine. U filmovima često surađuje s Johnnyjem Deppom i svojom zaručnicom Helenom Bonham Carter koje je, uz Miu Wasikowski, angažirao u novom, nedavno objavljenom filmu "Alisa u zemlji čuda".

Pročitajte više