Titanic "Građanina Kanea"

PETER BOGDANOVICH je možda najbolji primjer kako u Hollywoodu propast nekada zna biti spektakularnija od uspona. Iako među kritičarima dan-danas uživa veliki ugled kao jedan od najboljih američkih filmskih režisera i jedna od najsjajnijih zvijezda Novog Hollywooda s početka 1970-ih, široj je javnosti daleko poznatiji po osobnim tragedijama te nizu katastrofalnih neuspjeha pri pokušajima da se vrati na holivudski Olimp.

Zbog toga je razumljivo što se Bogdanovich ne može nadati da će mu ijedan producent u bliskoj budućnosti odobriti neki veliki budžet, a njegov najnoviji film "Cats Meow" je morao čekati skoro pet godina na hrvatsko DVD-izdanje s naslovom prevedenim kao "Holivudska tajna".

Radnja filma, temeljena na drami Stevena Perosa koji je napisao i scenarij, opisuje jedan od najmračnijih događaja u povijesti Hollywooda. Taj je događaj, međutim, započeo kao vesela zgoda - u studenom 1924. godine moćni novinski tajkun William Randolph Hearst (Harrman)  povodom rođendana holivudskog režisera Thomasa Incea (Elwes) priređuje krstarenje na svojoj superluksuznoj jahti "Oneida". Uz slavljenika su pozvani i pripadnici kalifornijske društvene kreme, poput ugledne spisateljice Elinor Glyn (Lumley), novinarke Louelle Parsons (Tilly) te Charlieja Chaplina (Izzard), tada najpopularnijeg filmskog glumca. Nepopravljivom ženskaru Chaplinu je, pak, od svega na jahti najviše za oko zapala mlada glumica Marion Davies (Dunst), i njegove zavodničke pokušaje nimalo ne sprečava javna tajna da je Davies dugogodišnja Hearstova ljubavnica. Tokom krstarenja će se požuda, pohlepa i ljubomora među putnicima - začinjena alkoholom, marihuanom i jazz-glazbom - urotiti kako bi putovanje završilo s bizarnom tragedijom.

Filmofilima je Hearstov lik poznat kroz alter ego kojeg je Orson Welles tumačio u svom remek-djelu "Građanin Kane", dok je Marion Davies ovjekovječena kroz lik Susan Alexander, netalentirane pjevačice kojoj bogati Kane financira karijeru. Većina povjesničara i filmskih kritičara je, pak, s vremenom stekla mnogo pozitivnije mišljenje o Davies koja je zapravo bila jedna od najtalentiranijih komičarki Hollywooda u doba nijemog filma.

Među izvrsne poznavatelje Starog Hollywooda spada i sam Bogdanovich, koji je ispočetka mislio toj epohi odati počast tako da "Holivudsku tajnu" snimi kao crno-bijeli film. Bogdanovicha je Perosovoj drami također privuklo i to što je u Hearstu i Chaplinu, odnosno njihovom odnosu prema Daviesovoj, pronašao mnogo zajedničkog s dijelovima vlastite biografije.

Iako je popis putnika na "Oneidi" sadržavao daleko slavnija imena od onih na "Titanicu", Bogdanovich se prilikom režije nije toliko koncentrirao na vanjski glamur, koliko na prikaz mnogo fascinantnijih likova. Pri tome mu je izvrsno poslužila šarolika, ali prilično talentirana glumačka ekipa.

Tako je Kirsten Dunst još jednom briljirala odglumivši lik mnogo složeniji od praznoglave "sponzoruše" kakvom je gledatelji vide na samom početkom film. Britanski komičar Eddie Izzard, iako uopće ne sliči na Chaplina, prilično je uvjerljiv u prikazu legendarnog filmaša čiji moral nije bio na razini njegovog neospornog talenta.

Ipak, najbolji dojam u filmu svakako ostavlja Edward Herrman, karakterni glumac našim gledateljima najpoznatiji kao Richard Gilmore iz TV-serije "Gilmorice". On je Hearsta prikazao kao složeni lik - s jedne strane patetičnu, frustriranu i paranoičnu karikaturu koja se krije iza fasade tajkuna, da bi se, s druge strane, kada kao najopakijeg od svih "igrača" na jahti.

Bogdanovich je prilično dobro obavio posao iza kamere, iako ne tako dobro da se ne bi primijetili kazališni korijeni ovog filma. Dok će većini gledatelja pomalo ići na živce spor ritam, filmofilima će se svidjeti briga o detaljima te soundtrack, koji je uz vjernu rekonstrukciju kostima, dobro dočarao epohu burnih dvadesetih.

Na DVD-u se osim filma nalaze i posebni dodaci - na trenutke suhi i monotoni Bogdanovichev audio-komentar, "Anatomija scene" u produkciji "Sundance Channela", kratka reportaža sa snimanja, intervjui s glumcima te kratki film Charlieja Chaplina iz 1916. godine. Nijedan od dodataka nije preveden.

(Recenzija na DVD-izdanje filma "Holivudska tajna")

(Cats Meow)
uloge: Kirsten Dunst, Edward Harrman, Eddie Izzard, Cary Elwes, Jennifer Tilly, Joanna Lumley, Claudia Harrison
režija: Peter Bogdanovich
proizvodnja: Lions Gate Films, Kanada/Njemačka, 2001.
trajanje: 114

OCJENA: vrlo dobar (7/10)

Dragan Antulov

Pročitajte više