"Tjedan dana sam živio poput Christiana Greya i bilo je užasno"

Screenshot: YouTube

TRENUTNO najpopularniji filmski lik je Christian Grey, glavni lik filmova "50 nijansi". Oni koji su se posvetili tom liku više od pukog promatranja njegovih seksualnih podviga, tvrde da je "odcijepljen", ne samo od događaja i drugih likova iz knjige i filma, već i od toga koliko je realistično prikazan kao ljudsko biće, piše Frank Kobola za Esquire.

"Grey je etiketiran kao sociopat i psihopat, odnosno kao osoba kojoj se to sve oprašta jer je bogat i misteriozan. Većina čitatelja i gledatelja vide ga kao nemoguću maštariju. Te knjige su bestseleri, a sumnjam da ih ljudi čitaju zbog prekrasne proze i duboko ukorijenjene simbolike. Kako bi to izgledalo da se tako ponašamo u stvarnom životu?", upitao se Kobola i odlučio isprobati.

Prije svog svjedočanstva istaknuo je da nema puno novca, štoviše ponekad ga uopće nema.

"To znači da, za razliku od Greya, drugi nemaju razloga trpjeti moja sranja. Ne mogu se osloniti na dobar izgled, ogroman penthouse, osobni helikopter... Ipak potrudio sam se uklopiti njegovo ponašanje u svoj svakodnevni život, posebice u odnos sa ženom. Moja hipoteza bila je - nema šanse da bi itko trpio ta sranja u stvarnom životu. Puno toga prošlo je nezamijećeno, moja žena je vjerojatno jednostavno zaključila da sam čudan, no postajale su tri stvari koje su se isticale u tjednu koji sam proživio kao Christian Grey", piše Kobola.

Njegova iskustva pročitajte u nastavku.

Zamišljeno zurenje

Ako postoji jedna stvar koju je Christian Grey (i njegov opunomoćenik Jamie Dornan) svladao to su prazni pogledi. Iako su istaknutiji u prvom filmu (prije nego što je Ana probila neke njegove emocionalne zidove), Greyevi pogledi toliko su intenzivni da imate osjećaj da će fizički izbušiti rupu u ekranu. Čini se da je manje riječ o nekom hiru, a više o alatu koji koristi. Kad se pojavi problem on počinje zuriti, dok druga osoba ne odustane. Osobno, da vidim tipa da to radi u stvarnom životu. ne bih pomislio: "Vau, ovo je dominantno ponašanje", smijao bih se i mislio: "Ovaj tip ima ozbiljnih problema u ponašanju i misli da je zurenje zastrašujuće". Zapravo ne bih o tome razmišljao, rekao bih to naglas. Hajmo provjeriti jesam li u pravu i postoji li neka koristi od zurenja.

Žena bi me pitala želim li napraviti večeru, a nisam želio. Umjesto da to kažem kao svaka odrasla osoba, ja bih stisnuo čeljust i jebeno zurio u nju što sam dulje mogao. Ponovno me pitala, kao da je nisam čuo. Počela se derati na mene. Dvadeset sekundi kasnije, shvatila je da je to neka "fora". Grizao sam jezik da se ne nasmijem. "Koji kurac? Gladna sam. Nemam vremena za ovo", derala se. Već sam osjećao krv u ustima. Kako Christian Grey ostaje sabran u ovim trenucima? Na kraju je moja žena izjurila i otišla u kuhinju napraviti večeru. Tehnički, strategija je upalila, no upalila je kao što upale ispadi bijesa trogodišnjaka usred trgovačkog centra. Dobijete što želite, no izgledate kao totalni šupak. Na kraju je ipak ona napravila večeru, tako da bod ovdje ide Greyu.

Presuda: Nije se napalila, no nismo ostali gladni.

Novcem do dominacije

Na početku 50 nijansi sive postoji scena u kojoj Ani treba novac za nešto (ne sjećam se što i neću gubiti vrijeme na traženje). Christian istog trena obavi telefonski poziv i na njen račun uplati 25.000 dolara. Ana kasnije donira taj novac kako bi pokazala moć, a Christian se ponaša kao da prvi put vidi da je netko dao novac.

Prije nego što nastavim, važno je naglasiti svakome tko nije u braku - nakon što sklopite taj sveti savez, novac prestaje biti vaš novac, on postaje zajednički novac. Ponekad bih potajice kupio nove grafičke kartice i nadao se da moja žena neće gledati izvadak iz računa. Impulzivne kupnje danas rezultiraju samookrivljavanjem i ispitivanjem od strane drugog ljudskog bića koje misli da nije normalno tjedan dana živjeti na tjestenini kako biste kupili novu 4K TV. Tako da ne postoji način da ženi prebacim novac, jer bi to samo bilo prebacivanje novca na račun koji poboje koristimo. Morao sam napraviti nešto drugo da dokažem da je novac seksi. Prilika se ukazala kad smo ostali bez mlijeka.

Ponovno, da bude jasno, poanta nije u količini novca, već u onom što stoji iza njega. Na putu kući, zaustavili smo se da uzmemo litru mlijeka. Bio sam umoran, pa sam tek na blagajni shvatio da je to moja prilika. Bio sam nepripremljen. Dok je moja žena krenula provući karticu, uzviknuo sam: "Ne, ja ću ovo platiti" i bacio nekoliko zgužvanih dolara. Blagajnica me pogledala kao da sam napušen. Žena me pogledala kao da sam napušen. Na kraju je ona platila mlijeko (kao što bi Ana platila). Slučajno sam ostavio dolar na blagajni, tako da sam u gubitku. Mlijeko je doduše bilo dobro.

Presuda: Moja žena bila je zbunjena, ali ne i napaljena.

Seksualna dominacija

U "Pedeset nijansi mračniji" postoji scena u kojoj Christian u Anu stavlja kuglice prije nego što odu na zabavu njegovih roditelja. Pitao sam ženu želi li staviti igračku u anus prije večere s mojim roditeljima i rekla mi je da odjebem.

Presuda: Ovo ju je totalno ohladilo.

Zaključak je da je samo jedna od ove tri taktike upalila, a iznenađen sam što je i ona uspjela. Mislim da će mi i to zurenje upaliti samo jednom i to je to. Upalilo je, ali ne kako sam želio. Nitko to ne bi trpio na svakodnevnoj bazi. Ako je cilj bio postati privlačniji supruzi, promašio sam u sve tri kategorije. Žena se nije htjela seksati sa mnom u restoranu, dok se moji starci pitaju gdje smo. Zurenje ju je živciralo. A cijela drama s mlijekom ju je samo zbunila.

Nije ništa loše u tome da ste bogati, udaljeni, granično psihotični milijarder koji koristi novac da se približi ljudima. No da izvodim ta sranja stalno, siguran sam da bi me žena ostavila i uopće je ne bih krivio. 

Pročitajte više