Tjednih Top 5: Filmovi Dennisa Hoppera

DENNIS HOPPER nas je napustio, ali iza njega ostaju brojna kultna ostvarenja u kojima je sudjelovao, ili kao glumac (od kino i TV filmova, preko serija, pa sve do posuđivanja glasova u animiranim filmovima i videoigrama) ili kao redatelj (poželjno je ne obraćati pažnju na njegov rad nakon 1990.). U preko dvije stotine različitih uloga i osam režiranih projekata prilično je nezahvalno birati pet najboljih filmova, ali riječ je o svojevrsnom presijeku pedeset i pet godina duge i izuzetno plodne karijere koja je započela pojavljivanjem u TV drami "Cavalcade of America", a završila davanjem glasa u crtanom filmu "Alpha & Omega".

1. Goli u sedlu (1969.)

"Easy Rider" jedan je od onih filmova o kojima se s istim oduševljenjem priča skoro 40 godina kasnije. Od uobičajenih trivijalnosti koje se odnose na to koliko je džointova popušeno na snimanju, pa sve do utjecaja koji je film imao na tadašnji Hollywood koji je, zahvaljujući ovom filmu, zaključio da i niskobudžetni projekti mogu imati dobru prođu na blagajnama. Hopper, redatelj, glumac i scenarist, ovim je filmom zaradio i svoju prvu nominaciju za Oscara, a i u Cannesu je osvojio nagradu za najbolji prvi film. Zainteresirani bi trebali potražiti odlični dokumentarni film Kennetha Bowsera "Easy Riders, Raging Bulls" koji je nastao prema odličnoj knjizi Petera Biskinda.

2. Apokalipsa danas (1979.)

Nakon višegodišnjeg izbivanja iz "a-lige" i pojavljivanja u niskobudžetnim filmovima, Hopper se vratio ulogom manijakalnog fotoreportera u briljantnom filmu Francisa Forda Coppolle "Apocalypse Now". Iako je riječ o sporednoj ulozi u projektu čije je snimanje samo za sebe dovoljno dobar materijal za cjelovečernji film, radi se o ulozi koja je ponovno pokrenula Hopperovu karijeru jer izvedbom se nametnuo kao jedan od najupečatljivijih likova u inače odličnoj glumačkoj postavi.

3. Plavi baršun (1986.)

Unatoč hvaljenoj ulozi u Coppollinom remek-djelu, karijera Dennisa Hoppera nije se ponovno pokrenula sve do Lynchovog "Plavog Baršuna" i izvanrednog Franka Bootha, koji je po mnogima jedna od njegovih najboljih uloga. I sam Hopper prepoznao je da je riječ o "ulozi života" nakon što je pročitao scenarij i nazvao Lyncha doslovno ga moleći da mu dodijeli ulogu sadista Franka Boootha koji se redovito uvrštava u sve važnije liste najvećih filmskih negativaca svih vremena.

4. Hoosiers (1986.) 

Iste godine kada je snimio i "Plavi Baršun", Hopper je zaradio i svoju drugu nominaciju za Oscara pojavivši se u filmu Davida Anspaugha "Hoosiers" (kod nas prevedeno kao "Momčad iz Indiane") kao Shooter, lokalni alkoholičar i pomoćnik trenera. Riječ je o klasičnoj sportskoj drami koja se u moru gotovo identičnih filmova izdvaja odličnom glumačkom postavom vođenom Geneom Hackmanom i Hopperom koji je oduševio i publiku i kritiku. Čist od droga, Hopper je 1986. osvojio cijeli niz nagrada za uloge u "Plavom baršunu" i "Hoosiers", ali unatoč favoriziranju mnogih kritičara, Oscara za najbolju sporednu ulogu te je godine ipak pokupio Michael Caine u Allenovom "Hannah and her sisters".

5. Prava romansa (1993.)

U devedesetima Dennis Hopper doživio je novi procvat (pojavio se u preko 30 filmova) zahvaljujući ulozi negativca u holivudskom blockbusteru "Brzina". Ipak, velik broj njegovih obožavatelja složit će se da je sporedna, ali relevantna uloga u definitivno najboljem filmu Tonya Scotta "True Romance" (prema scenariju Quentina Tarantina) ono po čemu ćemo najviše pamtiti njegov rad u devedesetima. Iako je riječ o glumcu koji je tada iza sebe imao velik broj odličnih uloga, mlađe generacije ponovno su ga "upoznale" zahvaljujući kultnoj sceni u kojoj pokazuje svu svoju glumačku raskoš.

Za kraj vrijedi spomenuti i odličan intervju s uvijek pripremljenim Jamesom Liptonom, koji nam daje uvid u život i rad legendarnog Dennisa Hoppera čija je karijera, u onom najvažnijem dijelu, možda ispunjena sporednim ulogama, ali riječ je o sporednim ulogama koje se pamte.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više