Tjednih Top 5: U SAD-u pomoć Haićanima na samom vrhu liste celebrity angažmana

1. Smrt J. D. Salingera

Smrt jednog od najvećih američkih pisaca pogodila je svjetsku javnost, a pomalo je ironično da je upravo smrću prekinuo svoju četrdeset godina dugu samoizolaciju. Razlog ovog dugogodišnjeg izbivanja iz medija postao je jasan samo nekoliko sati nakon što je vijest pogodila novine i portale. Ubrzo su na površinu isplivali svi oni žuti i neprovjereni naslovi koji ga prikazuju kao čudaka i alkoholičara što mnoge nije iznenadilo, ali u konačnici sve je to prilično irelevantno kada govorimo o književniku njegova kalibra.

2. Noć muzeja 2010.

Kada neki domaći kulturni događaj ruši rekorde to svakako valja pohvaliti. Gužve, dugi redovi i velik interes za nešto što nije nastup turbo-folk zvijezde ili Marka Perkovića Thompsona ugodno je osvježenje. Na tisuće posjetitelja sjatilo se u Hrvatske muzeje čime su pokazali da za ovu zemlju ipak postoji tračak nade.

3. Ugašen Miramax

Kriza i niz tektonskih pomaka u svijetu filma rezultirali su gašenjem filmskog studija Miramax koji je od devedesetih u vlasništvu Disneya. Riječ je o studiju koji se na tržištu nametnuo nizom odličnih nezavisnih filmova ("Seks, laži i videovrpce", "Clerks", "Amelie", "Piano") i naposljetku, iznjedrio jednog od najvećih redatelja današnjice - Quentina Tarantina.

4. "Hope for Haiti" na vrhu Billboardove ljestvice


Iako se u našim krajevima glazbenici nisu posebno isprsili kada je riječ o Haitiju (čast izuzecima), u Americi je pomoć unesrećenima bila na samom vrhu liste celebrity angažmana. Dobrotvorni koncert "Hope for Haiti" okupio je neke od najvećih zvijezda i skupio zavidnu količinu novca, a vrijedi spomenuti i da se CD, čija zarada također odlazi u dobrotvorne svrhe, popeo na sam vrh ljestvice i skinuo Susan Boyle.

5. Mass Effect 2

Dugoočekivani naslov napokon se pojavio u trgovinama i u samo par dana prodano je nešto više od dva milijuna primjeraka. Kompleksni akcijski RPG s pravom se penje na vrh liste najprodavanijih video igara jer riječ je o proizvodu koji miče granice i postavlja nove standarde. Vrhunski odrađen i još jedan u nizu naslova koji dokazuju da je industrija video-igara zaslužila isti medijski tretman kao i filmska i glazbena industrija.

1. Osvojila sam zvijezdu Hollywooda Billyja Zanea

Nije tajna da obožavamo piskarati o tome tko je od naših ostvario "zavidan" uspjeh u Americi. To je česti, ali razumljiv nagon domaćih medija, ali kada se kao hrvatski uspjeh tretira činjenica da je naša manekenka završila u krevetu sa zaboravljenim Zaneom, počinjete shvaćati da zaista nismo postavili previsoke kriterije kada je riječ o stvarima s kojima se ponosimo.

2. Fashion Guru odbija jaja

Najveći problem ove "šokantne" vijest leži u jednom malom, ali važnom detalju. Naime, ako već fabricirate vijesti, zašto niste u stanju smisliti nešto zanimljivo? Naručivanje jaja? Tko je ovdje lud?

3. Mladen Grdović

U ovoj fazi Grdovićem bi se trebala baviti još samo policija, liječnici i odvjetnici specijalizirani za razvod braka. Vijesti o njegovom liječenju i ponovnom povratku na "pravi put" djeluju kao priča koju smo pročitali previše puta u posljednjih pet godina. Da smo normalna zemlja, ti bi se ispadi prestali objavljivati u tabloidima jer njegov je život već odavno tema za crnu kroniku.

4. Sonja Kovač i Amar Bukvić

Ova vijest spada u kategoriju klasičnih reklama neke domaće sapunice i u tom se pogledu nimalo ne razlikuje od ostalih. Razlog povlačenja ove teme je pričanje o tobožnjoj slojevitosti njenog lika u sapunici "Najbolje godine". "To je značajna i utjecajna uloga". Ne, nije. Kao na kraju ni jedna uloga u sapunici.

5. Ava Karabatić

Vrlo je jednostavno. Ako nemate o čemu pisati, nemojte kopati po smeću u potrazi za temom. Ava Karabatić je hodajući dokaz da i "apsolutno ništa" može dobiti medijski prostor.

Pročitajte više