Tko je bio Jean-Paul Belmondo?

Foto: AP Photo/Lionel Cironneau via Guliver

GLUMAC Jean-Paul Belmondo bio je jedna od najvećih francuskih zvijezda. Glumio je u osamdesetak filmova, a proslavio se u vrijeme novog vala. 

Rođen je 1933. godine u mjestu Neuilly-sur-Seine, u umjetničkoj obitelji. Njegov otac, Paul Belmondo, bio je poznati kipar, a majka, Sarah Rainaud-Richard, slikarica.

U djetinjstvu je bio sportaš, a zatim se posvetio glumi

Od djetinjstva su se trudili da kod Jeana-Paula razviju interes za umjetnost, no njega je u mladosti zanimao isključivo sport, osobito nogomet i boks. Nakon što je zbog plućne infekcije morao stopirati bavljenje sportom, Belmondo se odlučio posvetiti glumi.

U kasnijim tinejdžerskim godinama počeo se baviti glumom te je išao u privatnu školu drame. S dvadeset godina počeo je studij glume na nacionalnoj glumačkoj školi u Parizu, gdje je proveo tri godine. 

Glumačku karijeru započeo je 1953. s dvije izvedbe u pariškom kazalištu Theatre de L'Atelier, a na filmu se prvi put pojavio 1958. u filmu Pas, miš i Sputnik. Prva glavna uloga uslijedila je iste godine u filmu Les Copains du dimanche. 

Stekao je svjetsku slavu, no nije želio u Hollywood

Slavu je stekao filmom Do posljednjeg daha redatelja Jean-Luca Godarda, a šezdesetih se posvetio komercijalnim filmovima, poput Čovjeka iz Rija i Čovjeka iz Hong Konga, što mu je donijelo svjetsku slavu. 

Svojevremeno je proveo tri mjeseca u Hollywoodu, no nije prihvatio ni jedan posao. Nije želio učiti engleski i glumiti u filmovima na engleskom jeziku. 

"U Americi je mnogo dobrih glumaca. Ne želim se praviti lažno skromnim, no što ću im ja? Radije ću glumiti u nacionalnim nego internacionalnim filmovima", rekao je u jednom intervjuu iz tog vremena. 

Od kraja sedamdesetih glumio je u akcijskim i kriminalističkim filmovima (Plaćenik, Profesionalac). Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama. U to je vrijeme osnovao i vlastitu produkcijsku kuću. 

Devedesetih je glumio uglavnom u kazalištu.

Privatni život i ljubavne veze

1952. oženio je Elodie Constantin, s kojom je dobio troje djece, Patriciju, Florence i Paula, a razdvojili su se 1965. (Razvod je okončan tek tri godine kasnije). Od 1965. do 1972. bio je u vezi s glumicom Ursulom Andress, od 1972. do 1980. s glumicom Laurom Antonelli, od 1980. do 1987. s glumicom i pjevačicom Carlos Sotto Mayor, a od 2008. do 2012. s modelom Barbarom Gandolfi. 

2002. oženio je plesačicu Natty Tardivel, s kojom je tad živio gotovo 10 godina. Godinu dana kasnije Belmondo, koji je tad imao 70 godina, s Natty je dobio kćer Stellu Evu Angelinu. Od druge supruge razveo se 2008. 

Moždani udar i povratak filmu

2001. pretrpio je moždani udar, nakon kojeg šest mjeseci nije mogao pričati. Kako je u jednom intervjuu opisao njegov prijatelj, televizijski voditelj Michael Drucker, Belmondo je morao "ponovo naučiti pričati riječ po riječ i ponovo naučiti hodati korak po korak". Također je ponovo morao naučiti jesti i pisati koristeći lijevu ruku, a liječnici su u više navrata razmišljali o amputaciji dijela njegove lijeve noge. Nakon toga je hodao uz pomoć štapa. 

Nakon moždanog udara uzeo je pauzu od sedam godina, a glumi se vratio 2008. u filmu Čovjek i njegov pas. 

"Njegov je povratak nešto jedinstveno u povijesti filmske industrije. Nije važno je li film dobar ili loš. Jean-Paul se vratio za svoju zemlju i za narod Francuske", rekao je tad Drucker.

Jean-Paul Belmondo preminuo je u 88. godini u svom domu u Parizu. 

Pročitajte više