S obitelji se po Beogradu selio 13 puta, a sad glumi u seriji Stranger Things

Foto: Press

SRPSKI glumac Nikola Đuričko glumi u novoj sezoni serije Stranger Things. Đuričko u četvrtoj sezoni serije glumi Yurija,"nepredvidljivog ruskog krijumčara koji voli crni humor, novac i maslac od kikirikija", kako se glumac našalio ranije u opisu svog lika.

 

Tko je Srbin koji glumi u Stranger Thingsu?

Đuričko je u Srbiji veoma cijenjen glumac, a prve uloge dobio je još u djetinjstvu. Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a od 680 prijavljenih, Nikola je bio među prvih 16 koji su primljeni. 

Rođen je 9. srpnja 1974. godine u Beogradu. Otac mu je bio pilot, a majka laborantica. U ranijim intervjuima znao se našaliti da je njegova obitelj godinama "uživala" u čarima beogradskog podstanarskog života - selili su se čak trinaest puta. U jednom stanu su ostali samo osam dana.

Prvi film je snimio još kao dječak. Zove se "Šta je s tobom Nina?" Igrao je sina koji kroz film kaže samo dvije riječi. Kasnije je kao srednjoškolac imao malu ulogu u filmu "Posljednji krug u Monzi". Kasnije su se filmovi samo počeli redati - "Nebeska udica", "Nataša", "Munje", "Normalni ljudi", "Bumerang", "Virtualna stvarnost", "Zemlja istine"... Svi ti filmovi bili su premijerno prikazani u jednoj godini pa su ga prozvali novim Batom Živojinovićem. Bio je najtraženiji mladi glumac u Srbiji.

Baka mu je bila poznata jugoslavenska glumica

Njegova baka Tomanija je bila poznata jugoslovenska glumica, koja je svojevremeno oduševila pisca Arthura Millera ulogom u njegovom komadu Smrt trgovačkog putnika na sceni BDP-a. I njegov brat interesirao se za glumu, no nije primljen na Akademiju zbog čega se prijavio u vojsku.

Nikoli je to uspjelo godinu nakon što je brat otišao u vojsku. Bio je veoma dobar student, na prvoj godini je imao najviše ocjene iz glume, psihologije i scenskog pokreta. Tog ljeta je dobio prvu veliku kazališnu ulogu kod Dejana Mijača u predstavi "Lažni car Šćepan Mali". Igrao je Petra Prvog Petrovića, strica Njegoševog. U predstavi su igrali glumački velikani poput Voje Brajovića, Miloša Žutića, Žarka Lauševića. 

Na drugoj godini Akademije proslavio se ulogom u seriji Otvorena vrata. Tad se i osamostalio te odselio od kuće. Sve veći broj uloga rezultirao je time da je odustao od studija, za čim i danas žali. 

Zanimljivo je da je jednu predstavu 1994. godine odigrao čak 124 puta, dok je predstavu "Vartolomejski vašar" u režiji Irfana Mensura spremao čak šest mjeseci, a odigrana je samo sedam puta.

Đuričko svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. U braku je s Ljiljanom Nešić već 20 godina, a godišnjicu su proslavili prije dva dana. Zajedno imaju sina i kćer, a 2019. godine s obitelji su se preselili u Los Angeles. U jednom intervjuu je priznao da "više nije mogao kukat". "Imam previše godina i samo jedan život da bih radio profesionalne i osobne kompromise", objasnio je.

Svoj je odlazak nazvao "bijegom bez strasti i potragom za boljim životom".

"S 45 godina odlučio sam krenuti iznova", zaključio je.

Pročitajte više